Turpiskodó összefogás

A Most-Híd és az MKP is a maga módján találkozott egyet a felvidéki magyar összefogás témában – a Híd az MKDSZ-szel, az MKP a Magyar Fórummal és leszögezték, hogy egyedül nem megy.

Száraz Dénes írása

Az az ember érzése, hogy miután a Most-Híd és az MKP is a maga módján „ótézott” egyet a felvidéki magyar összefogás témában, ezzel mintha letudták volna a kötelező kűrt. Most már a szabadon választott gyakorlatok lennének soron, de egyelőre elég nagy csönd van, csak a nép, az istenadta nép zúgolódik emiatt! Volt ugyan egy-egy találkozás a két „törpével”, megettek talán egy munkaebédet, koccintottak is egyet üdítővel, mosolyogtak a kameráknak együtt egy jót, és leszögezték, hogy egyedül nem megy.

De hogyan együtt? Miközben a felvidéki magyarok azt várják türelmetlenül, hogy mikor fog végre a két „óriás” egymással tárgyalni. Azt már hallani tőlük a médiákon át, hogy se veled, se nélküled, csak az álláspontok vannak még egyelőre olyan messze egymástól, mint a Felvidéktől az Óperenciás-tenger.

A Híd befogadó, saját listás álláspontja teljesen hátat fordít az MKP választási blokk elképzelésének, amit lehet választási pártnak, választási szövetségnek vagy akár választási mozgalomnak is nevezni. Hogyan lesz ebből összefogás? A fene tudja… Úgy biztos nem, ahogy Bugár Béla, a Most-Híd elnöke teszi azt a médián keresztül (pravda.sk) megüzenve az MKP-nak, hogy a választási párt egy halva született ötlet, mert Szlovákiában már nem számít az etnikai elv a választásokon, a magyarok egyre inkább kezdik magukat a szlovák társadalom részének tekinteni.

Tudtommal senki se kérte meg arra az elnököt, hogy a nevünkben ilyen kijelentéseket tegyen, másrészt azért pofátlanság, hogy már a tárgyalások megkezdése előtt megüzeni az etnikai pártnak, hogy nincs jövője. Így aztán nem lesz könnyű az egyeztetés! Tudjuk, hogy ilyen és ehhez hasonló kijelentésekkel szeretné megtartani a párt szlovák választóit, de már késő, mással kellett volna: gerinces politizálással!

Pedig az idő sürget! Az időhúzás pedig Bugárnak kedvez, hogy időhiányra hivatkozva ne lehessen bejegyeztetni egy ilyen választási szövetséget. Számoljunk csak visszafele: a választási törvény idevonatkozó része alapján a szlovák parlamenti választások valószínűsíthető időpontja 2020. február 29. (szökőév), mivel a jelenlegi választási időszak 2020. március 5-én ér véget. A szlovák parlament elnökének a parlamenti választás időpontját 110 nappal a szavazás lebonyolítása előtt kell kihirdetnie. A parlamentbe jutásért harcba szálló politikai pártoknak 90 nappal a választások időpontja előtt le kell adniuk képviselőjelöltjeik listáját, vagyis legkésőbb még ez év decemberében.

Amennyiben új, közös választási pártban gondolkodunk, létre kell hozni egy előkészítő bizottságot, össze kell gyűjteni a pártalapításhoz szükséges aláírásokat, be is kell regisztráltatni a pártot, miközben menet közben és nem mellékesen egy ütős, közös választási programot is meg kell alkotni. Nem lesz egyszerű, ha a nyári szabadságolást és az őszi szüretelést kivonjuk ebből az időből…

Bugár viszont feleslegesen aggódik amiatt is, hogy az idő rövidsége miatt a választási párt nem fog bekerülni az emberek köztudatába. Amire az emberek vágyódnak, amit évek óta el akarnak érni, azt villámgyorsan elfogadják! Van olyan kisgyerek, aki nem kezd el rögtön játszani a karácsonyra kapott, régóta óhajtott ajándékával!? Hogy majd húsvétig csak ismerkedik vele, nézegeti becsomagolva? Kizárt!

Viszont a koalíciós indulást lehet ízlelgetni! Abban az esetben, ha a tárgyalások elhúzódása miatt (még el sem kezdődtek) nem marad idő a választási párt bejegyeztetésére, felfuttatására. Nem szabad annyira kishitűnek lenni, hogy a 7 százalékos küszöböt így, koalícióban indulva nem érjük el! Elég nagy baj lenne, ha teljes összefogással ezt nem sikerülne megugrani! Ez is kizárt!

A szlovák szavazói miatt pedig felesleges annyira aggódnia Bugárnak! Egyrészt hol vannak már azok, másrészt van és lesz is hova menniük, sorra alakulnak az őket tárt karokkal befogadó progresszív szlovák pártok, átrajzolva ezzel a szlovák politikai térképet! Merészeket álmodozniuk Bugáréknak persze szabad, de hogy a vegyespárt listájára kerüléséért tolongani fognak a magukra valamit is adó magyar emberek és pártok, az kizárt!

Meg aztán az is valószínűtlennek tűnik, hogy a választók egy ilyen újabb vegyes listára szavazni fognak! Mert az őszinte összefogás helyett a hátsó szándék turpissága a vezérelv.

Forrás: Száraz Dénes írása, ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek