Tüzifa helyett szenet osztottak Bakson

A baksi önkormányzat is készül a nagy hidegre, rászorulók kaptak barnakőszenet.

Most először történt meg, hogy nem fát, hanem szenet vásároltak a szociális tüzelőre költhető támogatásból, melynek összege ezen a télen 2,3 millió forint volt. Ehhez az önkormányzat még több mint egymillió forintnyi önerővel járult hozzá, hogy – egyebek közt a szállítási költséget állva – segítsen a faluközösségnek.

Búza Zsolt, polgármester a delmagyar.hu-nak azt nyilatkozta, azért döntöttek a szén mellett, mert szállítani, kimérni és felhasználni is egyszerűbb. Így mindenkinek kedvez a választott forma. 723 mázsát vásároltak, így fejenként majdnem 5 mázsa tüzelőt tudtak biztosítani mindazoknak, akik kérelme pozitív elbírálást kapott.

Ebben a szezonban bővítették a kérelmezők körét, hiszen csak az egy főre eső jövedelemhez kötötték a pályázást, ami 85 ezer 500 forintra jött ki. Ez azt jelenti, hogy más szociális segélyben nem volt kötelező részesülni, ahhoz, hogy a polgárok tüzelőanyaghoz jussanak. Ennek megfelelően 159 kérelemből mindössze kilencet kellett visszautasítsanak.

A falu első embere azt is elmondta, hogy meglátása szerint, bár a vírushelyzet megnehezíti az emberek életét, jelenleg a településen takarékosabbak, megfontoltabbak a lakosok, mert viszonylag kevesen nyújtottak be pályázatot szociális tüzelőre. Korábban olyan év is volt, mikor háromszázan fordultak segítségért az önkormányzathoz – emlékezett vissza a polgármester.

Mindenesetre a hideg tél még várható, éppen ezért vélik úgy azok a baksiak, akik igénybe vették a széntámogatást, hogy nagy segítséget kaptak. S remélik, a fűtőanyag kitart tavaszig.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: delmagyar.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek