Tűzszünet a Gázai övezetben

Percekkel a tűzszünet életbe lépése után még lőtte a Gázai övezetet az izraeli hadsereg vasárnap este, de később a megegyezést a fegyvernyugvásról mindkét fél betartja.

Az egyiptomi közvetítéssel létrejött megállapodást üdvözölték a Gázai övezetben található Dzsabalíja menekülttáborban. A tűzszünetet három napos erőszak előzte meg, melyben legalább 43 ember életét vesztette és több ezer izraeli és palesztin civil élete került veszélybe. Az elhunytak között 15 gyermek is van.

 

 

 

“Nem akarunk háborúkat. Emberek vagyunk és jogunk van Gázában élni. Nem akarunk háborút minden másnap vagy minden évben. Még az előzőt sem hevertük ki” – mondta egy palesztin férfi.Izrael ugyanakkor mindenre felkészült. A védelmi miniszter utasította a hadsereget, hogy álljanak készenlétben, ha a palesztinok megsértenék a tűzszünetet.

 

Izrael és a Gázai övezet fegyveres csoportjai között több alkalommal tört ki rakétaháború. A terület legnagyobb fegyveres csoportja, a Hamasz egyelőre nem avatkozott bele a konfliktusba. Izrael azt állítja, azért támadta meg a Gázai övezetet, mert titkosszolgálati értesülések szerint az Iszlám Dzsihád izraeli civilek elleni támadásra készült.

Izrael 2020-ban három arab országgal kötött együttműködési megállapodást. Ezek közül kettő, Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek aggodalmukat fejezték ki az izraeli Hajnalhasadás hadművelet miatt, ám nem ítélték el az erőszakot. A harmadik ország, Bahrein azonban nyíltan elítélte az izraeli támadásokat.

Forrás: hu.euronews.com


Hasonló cikkek