„Úgy fess, ahogy a vadmadár énekel” avagy egy panelház titkai

Wágner Zsanett

Mottó

„A művész nem azt festi, amit lát, hanem azt, amit másoknak meg kell mutatnia.”

(Edgar Degas)

image (1)-szövegtörzshöz (1)

Wágner Zsanett: Megrekedt a szépség az oroszlányi panelház harmadik emeleti lakásában, Zsombolyai Mária titkos birodalmában. Szűkösen férnek meg egymás mellett a bútorok, a könyvek, a képek. Művészete titka ez lenne, hogy a munkahelye az otthona?

Zsombolyai Mária: Závory Zoltán, egykori tanárom mondta ki egyik alapelvemet, „Úgy fess, ahogy a vadmadár énekel, elsősorban magának. S ha valaki meghallgatja, az annak a szerencséje legyen, ne a tiéd!” Valóban, a festőállvány a nappali közepén áll. Ha munkára támad kedvem, egyszerűen letérdelek, és festeni kezdek. A legnagyobb biztonságban az ecset van a kézben. A téli tájat nehéz olaj mutatja be, a tavaszt lágy selyemkép. Gyakori téma városom, Oroszlány.

Negyvenhetedik kiállításának helyszíne Csákvár volt. Hogyan kötődik Fejér megyéhez?

– A Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület szívélyes invitálását fogadtam el. A településre örömmel térek vissza, ugyanis néhány évvel ezelőtt már jártam itt hasonló minőségben. Negyven képpel készültem, és bízom benne, hogy mindenki, aki eljött vagy aki eljön még a kiállításra (április 23-ig – a szerk.) örömteli pillanatokkal tér(t) haza. A festmények erénye, hogy színesek, de nem tarkák.

Kiállításai vannak vagy tárlatai? Mert kiegészítők is szerepelnek a repertoárban…

– Harmóniára törekszem. A festményeim mellett sokszor helyet kapnak színben és stílusban odaillő sálak, tarisznyák és nyakláncok. Mindig születnek a kezeim között apró csodák, amelyeket elajándékozhatok szeretteimnek. Mindenki személyeset kap, „Zsombisat”.

image (2)-szöveghez

– Oroszlány mellett hosszú évek óta kötődik a hűség városához is. Sőt, Sopron nagyköveteként emlegetik…

– Félig-meddig soproninak vallom magam. Szeretem a várost, az ott alkotó művészeket. Nagy megtiszteltetés, hogy egyetlen nem soproniként tagja lehetek az ottani Képzőművészeti Társaságnak.

– Jövőbeli tervei, hol állít ki legközelebb?  

– A soproni Képzőművészeti Társaság ebben az évben ünnepli fennállásának 120 éves évfordulóját és szeptemberben kiállítást szervez, amelyre kiállítóként is hívtak. Szeretik a képeimet. Tudvalevő, a festő megveszi ugyan a festéket, a vásznat és az ecsetet is, de ezek az eszközök csupán üzenetének hordozói. Attól a fénytől, kelnek életre, amely az emberek szeméből, szívéből árad. Elhoztam, s mint útitársat őrzöm, hogyha szükség van rá szétosszam, vagy ha arra jó, hogy festékkel keverve képek formájában öltsön testet, tudjak vele sáfárkodni.

47. Önálló kiállítása április 23.-ig látható Csákváron az Emlékházban


Zsombolyai Mária Festőművésznő

  • Született: 1947., Nagyecsed (Szabolcs-Szatmár megye)
  • 1992 -től a Soproni Képzőművészeti Társaság tagja
  • 1980-tól szerepel csoportos kiállításokon, 1995-től kezdve egyénileg is kiállít.

 


Hasonló cikkek