Úgy marad a sztárkarnagy, hogy távozik

Visszatér Németországba a lovagi karnagy, családi okokból.

Megválik a Londoni Szimfonikus Zenekartól Sir Simon Rattle, a sztárkarmester 2023-tól a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződik. A jövő héten a 66. születésnapját ünneplő Rattle a BBC News értesülése szerint a 2019 decemberében elhunyt Mariss Jansons helyét veszi át Münchenben – közölte az MTI.

Rattle távozása érzékenyen érinti a londoni zenekart, ezért a karmester beleegyezett, hogy 2023-ig, vagyis egy évvel meghosszabbítsák szerződését, amikor kinevezik a zenekar emeritus karmesterének is. Ezt a címet legutóbb André Previn nyerte el.

Simon Rattle jó kapcsolatokat ápol Németországgal, 16 évig volt a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere. Feleségével, a cseh származású Magdalena Kozena énekesnővel és három gyermekükkel Berlinben élnek.
A zenész közleményében kiemelte: szereti a Londoni Szimfonikus Zenekart, nagy örömére szolgál, hogy további három évig dolgozhat zenei igazgatóként velük, és hogy a jövőben is közeli kapcsolatban maradnak.

Elmondta, hogy merőben személyes okokból vállalta el a müncheni vezető karmesteri posztot, mivel így jobban egyensúlyban tudja tartani a munkáját és a családi életét.

 

Zene | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek