Úgy tűnik, tényleg volt orosz-brit tengeri incidens

Ellentmondó brit nyilatkozatok születtek az ügyben

A brit romboló tudatos és kitervelt provokációt követett el a Fekete-tengeren – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában. „Úgy gondoljuk, hogy a brit romboló provokációt követett el. Sőt, sajnálatunkra egy tudatos és előkészített provokáció történt” – mondta Peszkov a szerdai fekete-tengeri incidensről.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek tartja a Defender romboló akcióját, amellyel kapcsolatban a Kreml aggályának adott hangot. Peszkov szerint az orosz határőrség és a fegyveres erők a jövőben “meglehetősen keményen” fognak fellépni hasonló fekete-tengeri incidensek esetén.

„Abban az esetben, ha az elfogadhatatlan provokatív akciók a jövőben is megismétlődnek, ha ezek túl messzire mennek, semmilyen olyan lépés nem zárható ki, amely az Oroszországi Föderáció határainak törvényes védelmét szolgálja” – jelentette ki arra a kérdésre válaszolva, hogy hasonló esetben elképzelhető-e célzott orosz csapás.

Peszkov nem kívánt részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mit ért „túl messzire menő akción”. Csütörtökön korábban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy „bombázhatjuk nemcsak az útvonalat, hanem a célpontot is”, ha a határsértő nem hallgat a figyelmeztetésre. Az elnöki szóvivő diplomáciai lépéseket helyezett kilátásba az esettel kapcsolatban.

Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy az orosz diplomáciai tárca csütörtökre bekérette Deborah Bronnert brit nagykövetet, akit  „kemény demarsban” fog részesíteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a brit fél ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben: először letagadta, hogy incidens történt, majd egy BBC-tudósító helyszíni riportjából ennek az ellenkezője derült ki.

Peszkov egyébként óvott attól, hogy az incidensből bárki elvi következtetéseket vonjon le az orosz-brit kapcsolatok jövőjét illetően, és kifejezte reményét, hogy a hasonló „provokációk” nem válnak rendszeressé. Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka a brit rombolóval szemben alkalmazott orosz eljárást újságíróknak nyilatkozva szakszerűnek és biztonságosnak minősítette, rámutatva, hogy megakadályozták a „súlyos provokáció”, a brit hajó parancsnoksága „őrültségének” továbbfejlődését.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender szerdán három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára.

Világ tükör | PannonHírnök 

Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek