Új atomreaktorokat építene Prága

Andrej Babiš cseh miniszterelnök szeretné elérni az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő évzáró találkozóján, hogy az EU nyilvánítsa tiszta forrásnak az atomenergiát.

Egyúttal adjanak biztosítékokat Csehországnak, hogy senki sem fogja akadályozni a tervezett új atomreaktorok megépítésében. Prágai források szerint Ausztria és Luxemburg arra készül, hogy az uniós csúcson megakadályozzák annak az elképzelésnek az elfogadását, hogy az atomenergetikai ágazat fejlesztése uniós pénzalapokból támogatható legyen.

Babiš értetlenségének adott hangot Párizs elutasító álláspontjával kapcsolatban, s rámutatott arra, hogy az atomreaktorok képezik a francia energetika pilléreit. Brüsszelbe utazása előtt újságíróknak nyilatkozva a cseh kormányfő abszurdnak minősítette Ausztria elutasító álláspontját is. “Ausztria áramfogyasztásának mintegy negyedét Csehországból biztosítja. Nem tudom, hogyan főzik majd meg a kávéjukat a bécsiek, vagy mivel világítanának, ha nem kapnának tőlünk áramot.” – jegyezte meg Babiš. Hangsúlyozta, hogy Csehország szintén szeretné megvalósítani a karbonsemlegességet, és fokozatosan bezárni szénalapú erőműveit.

Csehországnak két atomerőműve van, a régebbi Dukovany, az újabb Temelín település közelében. A kormány mindkét atomerőműben új reaktorok építését tervezi.

A nemzetközi pályázatot a jövő év folyamán tervezik kiírni. Csehországnak 675 milliárd koronájába fog kerülni a karbonsemlegesség elérése.

Forrás: ma7.sk
Fotó: TASR/AP


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek