Új formációra, új struktúrára van szükség a megerősödéshez

A rendszerváltás óta eltelt 30 év korszaka a parlamenti választásokkal most zárult le a Felvidéken, újra kell gondolni mindent, hogy megerősödjön a magyar közösség, és erős képviselete lehessen majd a jövőben – fogalmazott Potápi Árpád János.

A magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a szlovákiai választások kapcsán nem titkolta csalódottságát, s mint fogalmazott, ma már nem elég az, hogy egy jelölt magyar, ennél a választók többet várnak. “Annak érdekében, hogy az emberek a magyar pártokra szavazzanak, a magyar pártoknak fel kell nőni a feladathoz, olyan alternatívát kell nyújtaniuk, ami megszólítja a választókat.” – fogalmazott Potápi Árpád János, aki a Vajdaságot hozta fel példaként, ahol nagyon erős a szervezettség és a képviselet, helyi, tartományi és központi szinten is, a VMSZ a magyar szavazók 85 százalékának a támogatását magáénak tudja.

Az államtitkár szerint a magyar pártok választási eredménye bizonyos szempontból borítékolható volt, hiszen az MKÖ-ban tömörült erők nem bizonyultak elég erősnek, ugyanazt a választói csoportot szólították meg. “Most higgadtságra és türelemre van szükség, nem kell kapkodni, van idő mindent átgondolni annak érdekében, hogy a jövőben erős képviselete legyen a magyarságnak. Teljesen új formációra, új struktúrára van szükség, mindent újra kell gondolni.” – véli Potápi Árpád János.

A magyar kormány támogatáspolitikája sem tűnik hatékonynak a Felvidéken. „Ha a helyi közélet és a politika nem elég hatékony, akkor elveszik a támogatás lényege, ezért el kell azon gondolkodni, hogy milyen megoldásokhoz, új eszközökhöz kellene folyamodni.” – mondta Potápi Árpád János.

A jelenség értelmezéseként az óvodafejlesztési programot említette, amelyet sikerként lehet értékelni, hiszen több mint másfél száz óvoda újult meg, illetve újak is épülnek, amivel a magyar kormány a magyar óvoda- és iskolaválasztást kívánja erősíteni, a magyar szülők helyzetét segítve ezáltal, ugyanakkor sokan elfordulnak a magyarságtól, amikor olyan kulcsfontosságú döntést hoznak, mint a választás.

A jelenleg alakulóban lévő szlovák kormánnyal kapcsolatban pozitívak az elvárásai Budapestnek, hiszen minden jel szerint a V4-ek egysége megőrizhető lesz, a magyarokhoz való viszonyulása kapcsán is bizakodó a magyar kormány, de azt majd a gyakorlati döntések mutatják meg.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek