Új kiállítás Füleken – A második világháború haditechnikája és harci járművei Péter Tibor makettjein

A viszonylag hosszú csendes időszak után 2021. május 18-tól a füleki Városi Honismereti Múzeum galériájában új kiállítás nyílik. Témája a második világháború haditechnikája és harci járművei lesznek, amelyek Péter Tibor helyi modellező makettjei révén kerülnek bemutatásra.

Az alkotó modellezés iránti vonzalma egészen gyermekkoráig nyúlik vissza, amikor kortársaihoz hasonlóan, szabadidejében modellek építésével foglalkozott. Négy évvel ezelőtt, immár felnőttként kapta meg első műanyagból készült makettjét, és ettől a pillanattól kezdve hobbijává vált azok építése. Ajánlja, hogy próbálják ki gyermekek és felnőtteknek is egyaránt, mivel fejleszti a kézügyességet és hozzájárul a mindennapi stressz leküzdéséhez. Ugyanakkor reméli, hogy a kiállítás bizonyos szemszögből felhívja a figyelmet a technikai eszközök fontosságára, amelyek ősidők óta jelentős szerepet töltöttek be az emberiség történetében.

A műszaki fejlődés ezen vívmányai szüntelenül felkeltik a kicsik és nagyok érdeklődését, mivel korszerűségük és hatékonyságuk mindig is kulcsfontosságú volt a katonai hadműveletekben. A látogatók megtekinthetik a legismertebb harci járművek és eszközök modelljeit 1:32 és 1:72 közötti méretarányokban, úgy mint a Panther (Párduc), Tigris vagy a „Katyusha“, melyeket szinte az összes bevetés alkalmával használtak. A kiállítást képezi néhány kevésbé ismert érdekesség is, mint például a brit egyszemélyes Spitfire vadászgép másolata. A tárlat egy részét azon harci járművek alkotják, melyek közvetlenül a helyi háborús eseményekhez kötődtek. Az idelátogatók érdekes és oktató jellegű információkkal gazdagodhatnak a modellek eredeti változatainak műszaki paramétereiről, rendeltetéséről és arról, mely katonai műveletek során voltak használatosak.

Péter Tibor makettjeit Fekete Béla, szintén helyi modellkészítő darabjai egészítik ki, aki az általa kiállított 17 kicsinyített másolaton keresztül próbálja hitelesen bemutatni a második világháború harci technikáját. A tankok esetében 1:35, a repülőgépeknél pedig 1:48-tól egészen 1:72-ig terjedő méretarányokat használt. „A kiállítás mindenki számára megtekinthető lesz augusztus 6-ig.” – áll a Füleki Vármúzeum közleményében.

Kövessen minket: Facebook

Külhon| Pannon Hírnök

Forrás: bumm.sk

A nyitókép forrása: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek