Új kiállítások nyílnak Edelényben

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fenntartásában működő Edelényi kastélyszigeten végéhez közeledik a 900 millió forintos uniós támogatással megvalósuló kiemelt turisztikai beruházás, mellyel lezárul a kastély fejlesztésének második üteme.

 

Az I. fejlesztési ütemben a kastély megmaradt értékeinek bemutatása volt a cél, ezért elsőként Magyarország legnagyobb összefüggő, XVIII. századi rokokó falkép együttesét restaurálták. A II. fejlesztési ütemben a kastély-gyűjtemény megalapozásán van a hangsúly, mely révén a palotát nemcsak itthon, hanem Európában is vonzó turisztikai célponttá lehet tenni. A fejlesztés során a teljes Kastélysziget rehabilitációja megvalósul, így az épület mögötti sportpálya is visszakapja eredeti funkcióját: újra park lesz belőle. A most létrejövő kiállításokon olyan témákat dolgoznak fel, amelyek egyrészt kapcsolódnak a kastély történetéhez, másrészt önállóan is megállják helyüket.

 

Népszuper, a retro kiállítás

 

A „Népszuper” egy rádió fantázianeve, de egyben Magyarországon egyedülálló kortörténeti kiállítás címe is, amely közel negyedszázadot tár elénk néhai Barna György műgyűjtő szerteágazó figyelmének megfelelően. A tárlat az egykori gazdasági épületben kap helyet, azokban a helyiségekben, amelyeket lakásként használtak az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek közepéig.

A kiállítás betekintést enged az időszak hangulatába: így a hétköznapi háztartási eszközök, a képzőművészeti alkotások mellett megtalálhatók itt a reklám és politikai plakátok, a kor közlekedési eszközeinek két darabja, kitüntetések, oklevelek, a mezőgazdaság szocialista átszervezésének emlékei és természetesen a giccsek is. A gyűjtemény gazdagságát mutatja a háztartási eszközök sokasága és a „házi drogéria” kellékei: arckrémek, bőrápolók, szappanfélék, szájvíz, körömlakk, a Flóra szappan és hintőpor.

 

Népszuper-kiállítás Fotó: Edelényi Kastélysziget
Népszuper-kiállítás (Fotó: Edelényi Kastélysziget)

 

Az edelényi kastély egykori férfi tulajdonosai a katonáskodás révén építettek karriert és egzisztenciát. A hadjáratok nélkülözhetetlen eszköze volt a térkép.

 

Theatrum orbis terrarum: térkép kiállítás

 

Ez adta apropóját a XVI–XIX. századi, négy évszázadot átfogó, magyar vonatkozású térképgyűjtemény megvásárlásának és a téma tudományos alaposságú bemutatásának. A gyűjtemény különlegessége, hogy a korabeli térképkészítés eszközei és műszerei is részét képezik, ezért egyedülálló módon nem csupán a térképeket, hanem készítésük menetét is be lehet mutatni. A teljes gyűjtemény Magyarországon ritkán előforduló értéket képviselő 1540 – 1945 közötti időkből származó térképlapokból valamint, a térképészet céljaira használatos eszközökből áll.

XVIII. századi forrásokból tudjuk, hogy a kastély fénykorában egy ún. „spalléros palota” is volt az épületben. A kifejezés olyan szobát jelöl, amelynek falát különféle zsánerjeleneteket ábrázoló festett papír- vagy vászonpannókkal díszítették. A Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményében őrzött, a rédei Esterházy-kastélyból származó rokokó zsánerjeleneteket ábrázoló pannók a biliárdszobában és annak előterében kapnak helyet.

A II. ütem fejlesztései teszik teljessé az I. ütemben megkezdett turisztikai attrakciót. A Kastélysziget rehabilitációjával egyedülálló műemlékegyüttes jön létre, amely megeleveníti a fénykor mindennapjait, a múlt-jelen párhuzamával rámutat az értékek állandóságára, segíti a tudatos értékválasztást, a szemléletformálást és egyidejűleg szórakoztatva tanít.

 

Szöveg: Vona Ildikó

Nyitókép: Térképek kiállítása (Fotó: Edelényi Kastélysziget)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek