Új magyar kulturális központ Dél-Spanyolországban

2018. október 20-án nyitották meg ünnepélyes keretek között a Málaga-közeli üdülővárosban, Esteponában a spanyolországi magyarokat tömörítő Madách Egyesület új kulturális központját.

A mintegy félszász résztvevőt Patricio Baeza Herrazti andalúziai tiszteletbeli magyar konzul és José María García Urbano polgármester köszöntötte.

A madridi székhelyű Madách Egyesület 2014-ben alakult, s elsődleges célja a magyar kultúra spanyolországi népszerűsítése, valamint a magyar nyelv elsajátításának megkönnyítése a vegyes házasságban született gyermekek számára. A civil szervezet már több helyi központtal rendelkezik Spanyolország különböző régióiban, melyek száma az esteponai centrum átadásával tovább gyarapszik. A helyi magyarság új napos-parti székhelyének létrejötte mindenekelőtt Suckle Anna és Csíki Lajos fáradozásának köszönhető.

Patricio Baeza Herrazti magyar konzul

Patricio Baeza Herrazti magyar konzul megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy „egy nép olyan mint egy lombos fa: eltűnik, ha gyökerei elhalnak.” A diplomata kifejezte abbéli reményét hogy az Esteponában élő 131 magyar állampolgár a Madách Egyesület új kezdeményezésének köszönhetően képes lesz megőrizni nyelvét, kultúráját és identitását. Az új magyar központ azonban nemcsak az Andalúziában élő honfitársaink számára kínál szellemi otthont, kapuja nyitva áll minden érdeklődő előtt: „Itt szeretettel fogadunk minden jóakaratú embert, aki meg akarja ismerni szokásainkat, kultúránkat, néptáncainkat és hagyományainkat.” – hangsúlyozta a konzul.

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 

 


Hasonló cikkek