Új nevet kaphat Nagyér

Ha igazán pontosak akarunk lenni, nem is új nevet vehet fel, hanem újra magáénak tudhatja a régit, melyet 1952-ben vettek el tőle.

Nagyér egy barátságos, takaros község Csongrád-Csanád megye délkeleti részén. Mindössze 625 fő lakja. Az apró közösség most mégis nagy tervre készül. Szeretné visszakapni régi nevét: Nagymajláth –t.

Lőrincz Tibor, polgármester a radio7.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a név a település megalapításához köthető, ugyanis a lakosok sokat köszönhettek a Majláth családnak. Hogy pontosan miért vették el a falu eredeti nevét, nem tudni.  Arra pedig még várniuk kell, hogy visszakapják. Nagyér első embere mindemellett hangsúlyozta, hogy a névcsere nem jelentene plusz költséget a lakosság számára.

A Földrajzinév – bizottság január 15 –ig dönt, hogy elfogadja –e a névváltoztatási kérelmet. Pozitív elbírálás esetén ezt továbbítani kell a Parlament illetékesei felé, a végső szó pedig Áder János köztársasági elnöké.

Amennyiben Nagyér neve visszaváltozik Nagymajláthra, úgy a község Magyarországon harminchetedikként csatlakozik azokhoz a településekhez, melyek nevét megváltoztatták.

A helyiek így tisztelegnének a múlt előtt és ez által is szeretnék megőrizni a település régi értékeit. Kíváncsian várják a fejleményeket az ügyükkel kapcsolatban.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: radio7.hu

Nyitókép: Nagyér község weboldala

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek