Új nukleáris blokkok építésének lehetőségéről tárgyal a Roszatom Örményországgal

A Dubaji Expo 2020 világkiállításon a Roszatom által szervezett nukleáris tematikus hét keretében megállapodás született 2022. január 20-án arról, hogy a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern örmény partnerével megvizsgálja egy újabb atomerőmű építésének lehetőségét a kaukázusi országban.

A megállapodást Jevgenyij Pakermanov, a Rusatom Overseas, a Roszatom leányvállalatának elnöke és Eduard Martiroszjan, az Örmény Atomerőmű vállalat vezérigazgatója írta alá. A felek megvizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen feltételekkel épülhetnek az Örmény Köztársaságban új, orosz tervezésű atomerőművi blokkok.

– A korszerű orosz nukleáris technológiák alkalmazása számos országban a zavartalan áramellátás kulcsa. Az új atomerőművi blokkok építésével kapcsolatos további együttműködés fontos tényező Örményország gazdasági fejlődésében, valamint a két ország közötti baráti, jószomszédi kapcsolatok további erősítését is lehetővé teszi – hangsúlyozta Jevgenyij Pakermanov, a Rusatom Overseas elnöke.

– Örményország igyekszik a globális dekarbonizációs trendekhez igazodni, támogatva a modern technológia fejlődését. Az egyetlen örmény atomerőmű jelenleg az országban termelt elektromos energia 40%-át állítja elő, és 1977 óta tiszta és megbízható energiaforrásként működik az országban. Azután is szeretnénk az atomenergiát az ország energiamixében tartani, amikor a mostani erőmű élettartama végére ér, ezért a korszerű orosz nukleáris technológiák alkalmazásban gondolkozunk, mivel a világon ez az egyik legfejlettebb ilyen technológia – hangsúlyozta Eduard Martiroszjan, az Örmény Atomerőmű vezérigazgatója.

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Hasonló cikkek