Új oktatási módszerek: fejlődik a mórahalmi szakképző iskola

A település szakképző iskolája innovatív intézmény lett egy új szemléletet közvetítő programnak köszönhetően. Immár nem csak a tudás, hanem a megszerzésének útja is hangsúlyossá válik

Időről időre felkapnak néhány hírt az oktatásról, hol annak kapcsán, hogy kiemelkedő eredményeket érnek el egyetemeink, hol pedig a tekintetben, hogy beigazolódni látszik a jelenlegi iskolai rendszer gyengesége, ugyanis a diákok, bár rövidtávon képesek jól szerepelni, hosszan tartóan nem maradnak az elméleti tudás birtokában, mert túl sok információt kell egyszerre elsajátítaniuk.

A két tábor erősen elválik egymástól, de van egy út, ami meglehetősen hasznos nézeteket képvisel és a tanulók erősségeire koncentrál. Ez a Microsoft Innovatív Iskola Program, amiben a mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola is részt vesz.

A közismert, világszínvonalú és szakterületén meglehetősen nagy befolyással rendelkező cég változásra kész és arra nyitott iskolákkal dolgozik együtt, hogy megtalálják a saját egyénre szabott megoldásaikat az intézmények és tehessenek a jövőért.

Ehhez a cég szakértői háttérrel járul hozzá. Az iskolarendszer komplexitása miatt teljesen más megközelítésre van szükség, ezért az Innovatív Iskolák mellett az Innovatív Igazgatók és az Innovatív Tanárok képzésén túl az intézmények vezetését üzleti tapasztalataikkal, szemléletükkel is segítik – írja a delmagyar. hu

A mórahalmi iskola most vált hivatalosan innovatívvá és a szemléletformálás eredménye meghatározóvá válhat, ugyanis a diákok megtanulnak együtt dolgozni, gondolkodni, problémákat megoldani.

Angyalné Kovács Anikó a Tóth János iskola intézményvezetője bizakodva nyilatkozott a programról a lapnak:

A lényeg, hogy a tanárnak facilitátori szerepe van. Ez egy olyan személy, aki segít csoportoknak megérteni a közös céljaikat, és segít megtervezni, miképp érjék el ezeket. – Nem az a lényeg, hogy a tudásnak én vagyok egyedül a birtokában, hanem a gyereket arra kell megtanítani, hogy egymással együttműködve ő maga hogyan tud erre a tudásra szert tenni.

Így a pedagógiai módszertan is innovatív, derül ki a beszámolókból és a tapasztalatokból.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Facebook


Hasonló cikkek