Új otthonra leltek a műtárgyak

A Városliget közelében megépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ korszerű tárolási, állagvédelmi és restaurálási körülményeket biztosít a Szépmű, a Galéria és a Néprajzi Múzeum műtárgyainak.

Az épületegyüttesben raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, valamint a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont kapott helyet.

Az OMRRK-nak kiválasztott középső telekrészen két megmenthető állapotú eredeti épület állt, az összes többi építményt elbontották. A raktárbázis központi eleme egy modern, nagyméretű épület, amely négy föld alatti raktárszintből és a föld felett két emeletnyi irodai, műtermi és laborszintből áll. Az új épület földszintjén két tanulmányi raktár áll: az egyikben a Néprajzi Múzeum nagyméretű tárgyakból álló gyűjteményét, a másikban a Szépművészeti Múzeum századfordulós gipsz szobormásolatait állítják ki.

A raktározás minden intézmény számára komoly kihívást jelent, nem egyszer előfordul, hogy gyűjteményének darabjait méltatlan körülmények között kénytelen tárolni. A Néprajzi Múzeum például 150 éves fennállása alatt soha nem működött olyan épületben, amit múzeumnak terveztek volna. Gyűjteménye így volt már a Nemzeti Múzeumban, a Várkert bazárban, de bérházban, csarnokban, gimnáziumban is. A múzeum 1975 óta volt a Kúriában, a Kossuth téren, ahol évtizedeken át sok ember dolgozott azon, hogy az épületben az adottságokhoz mérten a lehető legjobban meg tudják oldani a raktározást.

Az OMRRK révén azonban a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum raktározási és műtárgy-restaurálási problémái évtizedekre rendeződnek. Az alapkoncepció szerint egy közös bázis sokkal olcsóbban és hatékonyabban üzemeltethető, mintha mindegyik gyűjtemény maga látná el a feladatot, az új múzeumi épületek pedig tehermentesíthetők, ha ez a funkció kikerül belőlük.

A Szabolcs utcai raktáregyüttes építése előtt a muzeológusok és a restaurátorok is pontos leírást adtak a tervezőknek arról, hogy milyen műtárgyakat és hogyan szeretnének ott korszerűen és biztonságosan tárolni, így az épület tökéletesen alkalmas a raktározási funkció betöltésére. Az új komplexumban az az egyik legfőbb cél, hogy eleven kapcsolatot lehessen tartani a külvilággal. Nem elzárt szigeten élnek az ott dolgozók, hanem naprakész információik lesznek arról, hogy milyen műtárgyak hol találhatók a múzeumi világon kívül.

A restaurátorműhely a Szabolcs utcai kórház egykori szülészetének háromszintes épületében kap helyet, ahol ideálisan elhelyezhető a meglévő anyag, és van elég hely a későbbi beszerzéseknek is. Jelenleg a dokumentumok – mintegy 30 millió oldalnyi papír – modern, savmentes archivális csomagolóanyagokba történő átcsomagolása zajlik. Korszerű, QR-kódos raktárnyilvántartó rendszert terveznek, amelynek köszönhetően nyomon követhető lesz minden egyes irat őrzési helye és esetleges mozgása.

Az intézet ezeken kívül az egyetemekkel együttműködve szeretne segítséget nyújtani a hazai művészettörténész-képzésben, amelynek révén az elméleti oktatás gyakorlati ismeretekkel egészülhetne ki. Hiszen itt biztosan meg lehet tanulni, hogyan kell szakmai szemmel megnézni egy festményt, megvizsgálni egy szignót, mindazt, amit az egyetemen nem, hanem csakis múzeumban, de leginkább műtárgyak között lehet igazán megfigyelni és megérteni.

Forrás


Hasonló cikkek