Új pályán debütál a Red Bull Air Race a hétvégén

Elindult a visszaszámlálás: a Red Bull Air Race Világbajnokság ezen a hétvégén debütál a „világ verseny-fővárosaként” is ismert amerikai Indianapolisban. Mivel a pálya minden Master Class pilóta számára újdonság lesz, az eredmény a versenyzők és a csapatok felkészültségén múlik. A szezonzáró futam előtti utolsó forduló legnagyobb kérdése, hogy vajon sikerül-e Matthias Dolderernek végérvényesen bebiztosítania magát a tabella tetején, vagy Matt Hall is esélyt kaphat, hogy átvegye német kollégájától a vezetést.

Indianapolis (USA) – A Red Bull Air Race október 1-2-án a szezon új helyszínére, az ikonikus Indianapolis Motor Speedway-re érkezik. A tét sosem volt még ekkora Matthias Dolderer számára. Az indianapolisi győzelem az első Red Bull Air Race világbajnoki címet jelentené a pilóta – és a németek – számára, hiszen, ha Dolderer ezen a hétvégén újra a dobogó élén végez, akkora pontelőnyt szerez, hogy biztosítja magának az első helyet a 2016-os összesítésben. Ha viszont nem ő lesz a leggyorsabb a hétvégén, akkor az ausztrál Matt Hall kap lehetőséget, hogy az élre törjön a két hét múlva megrendezett Las Vegas-i döntőben.

matt_hall

A három észak-amerikai pilótán szintén nagy lesz a nyomás a hazai pálya és az amerikai szurkolók miatt. Míg a kétszeres címvédő, arizonai Kirby Chambliss, a massachusettsi Michael Goulian és a kanadai Pete McLeod Master Class pontokért szárnyal, egy másik büszke amerikai, Kevin Coleman a Challenger Class-ban verseng majd a többi fiatal, ígéretes pilótával.

Michail Goulian
Michail Goulian

A korábbi Challenger Class pilóta, a 2016-os világbajnokság hivatalos készenléti pilótája, Cristian Bolton Indianapolisban mutatkozik be a Master Class mezőnyben. A chilei pilóta Hannes Arch helyét veszi át, aki szeptember 8-án, egy tragikus helikopterbalesetben váratlanul életét vesztette.

A világ első, Téglagyár néven is ismert versenypályáját már régóta a motorsportok Mekkájaként tartják számon. Itt rendezik többek között az ikonikus Indianapolis 500-at, a NASCAR-t, a Formula 1-et és a MotoGP-t is. 1909-ben hőlégballonversennyel nyitották meg az Indianapolis Motor Speedway-t, 1910-ben pedig a Wright fivérek tartottak ugyanitt egy légi bemutatót és versenyt, így a repülés a kezdetektől az örökség része. Ennek ellenére „a világ verseny-fővárosa” még sosem látott a Red Bull Air Race-hez hasonlót, ahol 25 méter magas pilonok között, 370 km/h sebességgel száguldanak a versenyrepülők.

Pete Mcleod

Pete Mcleod


Hasonló cikkek