Új rockopera született az Avasi kilátónál

 

Pénteken este láthatta a közönség először Szüts Apor RockGiovanni című rockoperáját. A bemutatóra a Bartók Plusz Operafesztivál Ezrek operája elnevezésű programjában került sor, Vlad Troickij rendezésében.

Néhány éve a fesztivál művészeti programjába bekerült a „Legyen az opera mindenkié!” célkitűzés, ami a műfaj népszerűsítését jelenti oly módon, hogy az alkotók ingyenesen megtekinthető produkciókat hoznak létre Miskolc különböző pontjain, díszletként a város nevezetes épületeit használva.

Jelenet a RockGiovanni első  előadásából

2012-ben egy különleges Tosca-bemutatóval ajándékozták meg a közönséget, ami szintén az Avasi kilátónál volt. Vidnyánszky Attila rendező már akkor észrevette, hogy ez a többszintes, hatalmas ablakokkal, terasszal, mutatós lépcsősorokkal rendelkező, UFO-szerű betonépítmény – és környéke – kiválóan alkalmas nagyobb szabású előadások létrehozására. Hat év elteltével a város jelképéül szolgáló kilátó most újra díszletül szolgált egy gigaprodukcióhoz.

A címszereplő: Don Giovanni  (Ugur Yilmaz)

Mozart világhírű operája, a Don Giovanni kelt életre egy teljesen új formában 2018. június 15-én és 16-án.  A RockGiovanni a Bartók Plusz felkérésére készült. Szüts Apor zeneszerző áthangszerelte a művet: a rockzenében használatos elektromos hangszereket hozzáigazította a Miskolci Nemzeti Színház zenekara által használt akusztikus hangszerekhez úgy, hogy a fémes hangzás domináljon a darabban. Voltak nagyon szép lírai pillanatok is, mégis összességében – ha a kíséretet vesszük – inkább könnyűzenét hallottunk, mint operát.

Jelenet az előadásból: (b-j) Zerlina (Kászoni Annamária), Masetto (Hábetler András), Leporello (Dragoljub Bajic) és Don Giovanni (Ugur Yilmaz)

Olaszul énekeltek a szereplők, akik valamennyien hivatásos operaénekesek. Szerdán este egy beavató előadást tartottak a nézőknek a Szent István téren, ahol Hábetler András összekötő szövegeivel elmesélték a történetet, mutattak zenei betéteket az eredeti Mozart-darabból. Szükség is volt erre a magyarázó keresztmetszetre, ugyanis az Avasi kilátónál nem lehetett megoldani a feliratozást, így a közönség ezúttal nem kapott olvasható magyar fordítást.

Don Giovanni  és Zerlina híres duettje: Là ci darem la mano

Szerencsére a meteorológia által hétvégére hirdetett eső elmaradt. Mindkét szabadtéri előadást meg tudták tartani, és nem kellett külön esőnapot beiktatni.  Leszámítva a kellemetlenül fújó, hűvös szelet, akár még gyalogosan fel lehetett sétálni a belvárosból az Avasi kilátóhoz.

Jelenet a 2. felvonásból

Az élvhajhász, nőcsábász Don Giovanni története eredetileg a XVII. századi Spanyolországban játszódik, Miskolcon viszont kiemelték az időből. A díszletelemek, valamint a szereplők fekete és fehér ruhái kortalanok, csupán a kellékként használt járművek (kerékpár, tolókocsi, roller, Csepel típusú teherautó) sugallnak némi időbeliséget. Látványos fényhatások színesítették a produkciót, illetve Kozma Attila koreográfiával a Miskolci Balett táncosai is élénkítették a jeleneteket. A főszerepeket Ugur Yılmaz (Don Giovanni), Dragoljub Bajic (Leporello), Sanja Kerkez (Donna Anna), Varga Donát (Don Ottavio), Vizin Viktória (Donna Elvira), Gábor Géza (Kormányzó), Hábetler András (Masetto), Kászoni Annamária (Zerlina) alakították, a Miskolci Nemzeti Színház zenekarát és kórusát Kesselyák Gergely vezényelte.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek