Új szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Kína és Új-Zéland

Módosított szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Kína és Új-Zéland kedden, megújítva 12 évvel ezelőtt kötött egyezményüket – számolt be a China Daily című kínai pártlap.

A megállapodást kínai részről Vang Ven-tao kereskedelmi miniszter, új-zélandi részről pedig Damien O’ Connor kereskedelmi és exportfejlesztési miniszter kötötte meg, miután videókapcsolaton keresztül egyeztettek.

A módosítás értelmében a két ország nagyobb piaci hozzáférést biztosít a fa- és papíráruk számára, továbbá fejlesztéseket hajt végre a vámeljárások és együttműködés, a származási szabályok, valamint a kereskedelem technikai akadályai terén. Az új megállapodásba ezen kívül új részek kerültek, melyek az e-kereskedelem, a környezet és a kereskedelem kapcsolata, a versenypolitika és a kormányzati beszerzések témaköreivel foglalkoznak.

Új-Zéland mérsékelte a kínai befektetőkre vonatkozó korlátokat, Kína pedig tovább bővítette a piaci hozzáférést egyes szolgáltatóipari ágazatokban, a többi között az oktatás, a pénzügy és az idősgondozás terén. A megállapodás összhangban áll a tavaly novemberben megkötött Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) nevű ázsiai szabadkereskedelmi megállapodással, amelyhez mindkét ország csatlakozott.

2008-ban Új-Zéland a fejlett országok közül elsőként írt alá szabadkereskedelmi megállapodást Kínával.

 

GazdaságPannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek