Új szárnnyal gyarapszik a deszki szerb iskola

Ezáltal a fejlődése valóban szárnyra kel, hiszen egyre több gyermeknek biztosíthat kimagasló oktatást.

A Csongrád-Csanád megyei településen meghatározó kulturális életet élnek a szerb nemzetiségű lakosok, akik kihasználva ehhez kapcsolódó jogaikat, gyermekeiket a Szent Száva Oktatási, Kulturális és Hit­életi Központba járatják, ahol a diákok színvonalas oktatásban részesülnek.

A jelenlegi alsó tagozatos, negyedikes tanulók egy része a szegedi nyolcosztályos iskolában tanul majd tovább. De a helyükre máris van jelentkező. Ugyanis a szerb óvoda minden nagycsoportos, kis nebulója ebben az intézményben kezdi iskolás éveit. Habár az ovisok mindössze tizenegyen vannak, az épületre bőven ráfér a fejlesztés, hiszen lassan kinövik ezt a létszámot, mert az intézmény örömmel fogad magyar gyermekeket is. Sok szülő pedig szívesen él a lehetőséggel, mert a kicsik elsajátíthatják a szerb nyelvet. Többek között ez is egy vonzó plusz lehetőség.

S azért, hogy még több diák jelentkezhessen és még több fejlesztő lehetőséget alakíthassanak ki, már éppen esedékes a hamarosan megépülő új szárny, melyre 55 millió forintnyi támogatást fordítanak. Ebből 30 millió állami, 25 millió pedig Csongrád-Csanád megyei, önkormányzati hozzájárulás. A fejlesztéstől nagy eredményeket várnak. A kétszintes épületben négy tanterem, foglalkoztatók, konyha, valamint szociális tér is helyet kap majd.

Brczán Krisztifor, a helyi szerb nemzetiségi önkormányzat elnöke a delmagyar.hu-nak azt nyilatkozta, hogy minél előbb megkezdik a munkákat, mivel a szeptemberi iskolakezdésre legalább az egyik tanteremmel készen szeretnének lenni.

Továbbá azt is elmondta, hogy egyéb bővítéseket is terveznek a közeljövőben, például egy tornatermet. Nagy álmuk pedig, hogy megvásárolhassák a Központtal szemben található ingatlant és öko óvodát, valamint – iskolát alakítsanak ki. De erre azért még várniuk kell.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek