Új szlovák kormányt alakít Eduárd Heget

Egy katonaorvos kerülhet az egészségügyi miniszteri posztra. Krajniak exminiszter a parlamentbe távozhat, Heger és Matovič helyet cserélnek az új kabinetben. Folyamatosan javul a szlovákiai járványhelyzet.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden elfogadja Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök lemondását. Ezt követően új kormány megalakításával bízza meg Eduard Heger (OĽANO) jelenlegi miniszterelnök-helyettest. Heger, aki jelenleg a pénzügyminiszteri poszt mellett ideiglenesen az egészségügyi- és az oktatásügyi tárcát is vezeti, már az új kormány minisztereinek névsorával megy ma az államfőhöz.

Marek Krajčí a parlamentben folytatja politikai pályafutását, a helyére pedig Vladimír Lengvarský, a rózsahegyi (Ružomberok) központi katonai kórház igazgatója kerülhet.

A többi miniszteri funkció valószínűleg visszaszáll ma azokra, akik a márciusi lemondás tsunami során visszaléptek a tisztségeikből.

Szlovákiában egyre javul a járványhelyzet, amit bizonyít a kórházban kezelt páciensek számának enyhe csökkenése, valamint a beoltottak számának folyamatos növekedése is. Áprilistól napi 350 euróval fog csökkeni azoknak a mobil mintavételi pontoknak (mobilné odberové miesto/MOM) a bevétele, amelyeknek az egészségügyi minisztériummal van szerződésük. Szlovákia szerte 770 olyan mobil mintavételi pont működik, amelynek szerződése van az egészségügyi minisztériummal. A 6 évnél fiatalabb gyermekek közül 9.500 kapta el a koronavírust.

Jelenleg a szlovák lakosság 16,3 %-át fenyegeti az elszegényedés, ami 872 ezer főt jelent. A pandémia miatt további 20-50 ezer fővel emelkedhet a számuk országos szinten.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: bumm.sk

Nyitókép forrása: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek