Új teleszkópot avat Kína: ha jön egy UFO, most már kiszúrjuk!

Különféle űrjelenségek – többek közt az esetleges földön kívüli létformák – kutatására fogják használni azt a kínai teleszkópot, mely a tervek szerint szeptembertől áll majd a tudósok rendelkezésére – írja a hvg.

A FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) egy kínai fejlesztésű teleszkóp. A szerkezetet valójában már januárban bekapcsolták, de ősztől használják majd a Földön kívüli élet kutatására.

A FAST átmérője 500 méter, bár a vevőegysége egyszerre legfeljebb 300 métert tud belőle kihasználni. Csang Tungcsie, a távcsővel dolgozó vezető tudós szerint az eszközt úgy kell használni, hogy a földönkívüli élet kutatása ne menjen más tudományos felhasználás rovására.

Bár a szakember szerint vannak olyan érdekes jelek, amik “E.T.-től érkezhetnek”, nem valószínű, hogy ezek közül bármelyik is intelligens életformára utalna – ezek ugyanis általában pulzárokból, vagy valamilyen rádiókitörésekből származnak. Ha viszont vannak olyanok, amelyeket valóban intelligens élet sugároz, a FAST segítségével talán a nyomára lehet majd akadni.

Címlapi kép: Instagram, FAST


Hasonló cikkek