Új termeket találtak a Baradla–Domica-barlangrendszerben

Az elmúlt hónapokban több mint fél kilométernyi új termeket találtak a Világörökség részét képező, 25 kilométer hosszú Baradla–Domica barlangrendszerében, melynek 5,3 km-es szakaszát a szlovák oldalon található Domica-barlang képezi.

Gaál Lajos, a Szlovákiai Barlangok Igazgatósága munkatársának tájékoztatása szerint az új termek felfedezésével október végéig már 29,2 kilométer hosszú volt a barlang összhosszúsága.

A több bejárattal nyíló Baradla nemcsak a térségnek, hanem Magyarországnak is legkiemelkedőbb – legrégebben kutatott, legismertebb, képződményekben gazdag – barlangtani értéke, mely a múlt században a világ második, 1965-ben a nyolcadik, 1969-ben a tizennegyedik, 1973-ban a huszadik leghosszabb barlangjaként tartották nyilván. A barlangrendszer magyarországi részének ősidők óta nyitott természetes bejárata Aggtelek határában messziről látható, a több mint 50 méter magas sziklafal tövében nyílik. Értékes régészetei leleteivel, gazdag cseppkőképződményeivel és a denevérek sokaságával is kitűnik.

A szóban forgó barlangrendszer ezentúl nemcsak látnivalóival, hanem gyógyító erejével is csalogatni fogja a látogatókat. A terápiás turizmus fejlesztése az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjaiban névre keresztelt projekt keretében a speleoterápia, azaz a barlangterápia lehetőségeit próbálják kihasználni. Utóbbit asztmánál, szénanáthánál és bronchitisnél alkalmazzák. A Domica-barlangban 20, a két magyarországi barlangban 90 páciens befogadására lesznek képesek.

„A speleoterápiát a tervek szerint a Kecső melletti Domicában és a magyarországi Baradla és Béke barlangban indítják be. A magyar fél ebből a célból három különálló termet alakít ki a barlang belsejében, mi pedig a szlovák oldalon egy úgynevezett terápiás termet hozunk létre a barlang azon részében, melyet még 1958-ban alakítottak ki a csónakázás miatt.” – jelentette ki Gaál.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek