Új városrész születik Dunaszerdahelyen

florida-street22

„Ez nem Amerika, ez Dunaszerdahely!”

Dunaszerdahelyre jön az amerikai álom: nem is akármilyen léptékben, egyenesen húsz hektáron. Legalábbis ezt ígéri a Florida Villa Park, a tengerentúlon jól bevált típusú lakóövezet kivitelezője. Hogy az érdeklődők mikor vehetik birtokukba a Dél-Szlovákiába álmodott Floridát, egyelőre kérdéses, a járási központ termálfürdőjének tőszomszédságába tervezett új városrész körül ugyanis egyelőre nem látni munkagépeket. A helyzet azonban hamarosan megváltozhat.

A Florida Villa Park neve már évek óta ismerősen csenghet a dunaszerdahelyiek számára, hiszen az amerikai ihletésű, elzárt és magas szintű szolgáltatásokat kínáló lakóövezet tervei már régebb óta ismertek az érdeklődők előtt. Aki azonban azt hitte, az amerikai álom nem több puszta ígéretnél, annak a jelek szerint hamarosan csalódnia kell. A Florida Villa Park projektvezetőjének elmondása szerint a beruházás a hosszadalmas engedélyeztetési folyamatok végéhez ért, így néhány hónapon belül lerakják az első téglát, és megépül az 55 lakásból álló Alicante ház, amely élettel töltené meg a parkot. Nem titkolják, hogy célközönségük a fizetőképes közép- és felsőbb osztály, a kényelem iránt pedig Dunaszerdahelyről, a régióból, Szlovákia más vidékeiről és külföldről egyaránt van kereslet. Téves azonban azt feltételezni, hogy az új városrész idegen lesz magától a várostól, ugyanis a pozsonyi érdeklődők közt is sok az olyan magyar házaspár, aki a Csallóköz szívéből származik, és szívesen visszaköltözne a Dunaszerdahely Egyesült Államokat idéző új negyedébe – fejtette ki a projektvezető.

A Florida Villa Park a megálmodói szerint egy nagyszerű területei adottságokkal bíró, gondosan megtervezett városrész lesz, amely nemcsak a lakhatás, hanem a szolgáltatások terén is amerikai példát követ. A zárt lakóparkban kávézó, óvoda, tornaterem, baba-mama klub és rekreációs központ szolgálja majd az ott lakók és családjaik kényelmét. A tervek szerint a park nyújtotta kikapcsolódási lehetőségeket bárki igénybe veheti majd, a cél ugyanis, hogy az új városrész bekapcsolódjon a már meglévő lakóövezetek vérkeringésébe. A Florida Parkba elképzelt sport- és rekreációs centrum pedig az egész régió turisztikai vonzerejét növelheti.

Rajkovics Péter gazdasági szakértő: Alapvető problémája a csallóközi beruházásoknak, hogy kevés az olyan komplex projekt, amely a lakóházak megépítésén túl szolgáltatási központokat is tervezne. Ennek fényében üdvözölni tudom az olyan elképzeléseket, amelyek ezzel is számolnak, más kérdés, hogy ilyen nagy létszámú lakóegységgel számoló park mikorra lesz kész. Lokálpatriótaként üdvözlök minden olyan elképzelést, amely új teret kíván teremteni a Csallóközben, méghozzá modern módon. Szüksége van erre a környéknek, már csak abban reményekedem, hogy az építkezés és a költözés rövid időn belül lezajlik, mert minden hasonló kezdeményezésnél ez a leghosszabb fázis.

(A cikk a Szabad Újság március 4-i számában jelent meg.)

Vélemény, hozzászólás?