Újabb 500 millió eurós katonai segítséget kap Ukrajna

Megegyeztek az uniós külügyminiszterek: újabb 500 millió eurós katonai segítséget kap Ukrajna. Úgy tűnik, Ukrajna hamarosan hozzájuthat a Leopard tankokhoz, Németország nem gördít majd akadályt ez elé. Az uniós tagállamok növelik a katonai támogatás mértékét.

 

 

Berlin nem akadályozza meg a többi EU-tagállamot abban, hogy német gyártmányú Leopard 2 tankokat küldjenek Ukrajnába

 

Berlin nem akadályozza meg a többi EU-tagállamot abban, hogy német gyártmányú Leopard 2 tankokat küldjenek Ukrajnába. Ezt állítja a blokk vezető diplomatája, aki a külügyminiszterek brüsszeli találkozóját követően beszélt erről.

“Németország nem blokkol más országokat, amelyek harckocsikat kívánnak küldeni. Tehát Németország nem akadályozza a Leopard tankok exportját” – jelentette ki Josep Borrell külügyi főképviselő.

Tekintettel arra, hogy a Leopard 2 tankokat Németországban gyártják, Berlinnek minden más országból, például Lengyelországból, Finnországból vagy Spanyolországból Ukrajnába irányuló transzfernek zöld utat kellene adnia.

 

Varsó azt állítja, hogy ígéreteik szerint küldik a tankokat

 

“Igen, minden bizonnyal küldjük ezeket a tankokat. Ezzel kapcsolatban felvesszük a kapcsolatot a német kormánnyal. Más országok döntésétől függetlenül azonban eltökéltek vagyunk, hiszen megígértük az ukrán félnek, hogy küldjük a tankokat” – szögezte le Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

Németország továbbra is vonakodik attól, hogy saját tartalékaiból szállítson tankokat Ukrajnának. Annak ellenére, hogy elismerte, mennyire fontosak lennének ezek a harckocsik, válaszában Annalena Baerbock német külügyminiszter kitért a brüsszeli újságírók kérdései elől.

 

 

Valamennyi tagállam egyetértésre jutott az Európai Békekeretből származó 500 millió eurós katonai segélycsomagról

 

Mindeközben valamennyi tagállam politikai egyetértésre jutott az úgynevezett Európai Békekeretből származó pénz hetedik részletéről, az 500 millió eurós katonai segélycsomagról és az ukrán erők számára biztosított, 45 millió eurós kiegészítő kiképzési misszióról.

Ezzel az EU által Ukrajnának nyújtott katonai támogatás teljes összege 3,6 milliárd euróra nőtt.

Forrás: euronews.com

A nyitókép illusztráció.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek