Újabb anyagcsere-betegségeket szűrhetnek ki Szegeden

Egy közel 400 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően további ritka újszülött kori problémákat tudnak kiszűrni a gyermekklinika laboratóriumában.

Évente 40-50 ezer csecsemő vérmintáját vizsgálják meg korszerű, szakmailag kiemelkedő színvonalú környezetben, hogy időben fény derülhessen egy-egy betegségre. Hiszen, ha korán felfedeznek egy problémát, nagyobb eséllyel tudják azt kezelni. A szülőknek pedig lehetőségük nyílik megteremteni gyermekük számára a megfelelő életteret, esetleges külön odafigyelést a betegség miatt.

A szegedi gyermekklinika laboratóriuma a fejlesztés előtt is Európa élvonalába tartozott diagnosztikai szempontból, és a beruházásnak hála már 27 anyagcseregondot ismerhetnek fel. Ezzel jelentősen nőtt az intézmény esélye, de felelőssége is az orvostudomány területén.

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint a laboratórium az újszülöttek ritka, öröklődő anyagcsere-betegségeinek magas szintű diagnosztikáját és egyénre szabott terápiáját biztosítja, amely sokszor életeket menthet. A kancellár elmondta: a közel 400 millió forintos beruházásból kialakított diagnosztikai centrum új helyszínen, a Gyermekgyógyászati Klinika Temesvári krt. 35-37. számú épületében kapott helyet – áll az SZTE weboldalán.

Az összegből két modern műszert, laboratóriumi diagnosztikát végző tömegspektrométert vásároltak. Ezek segítik a szakemberek munkáját, melyet teljes körültekintéssel végeznek a kis betegek érdekében. Évente körülbelül 50-60 újszülöttnél állapítanak meg valamilyen anyagcsere-betegséget.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt képünk illusztráció!

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek