Újabb demonstráció Pozsonyban

A bíróság szenátusa kedden délelőtt arról szeretett volna dönteni, hogy elbírálja a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) feloszlatására vonatkozó főügyészi beadványt.

A tárgyalásra több mint 50 újságíró akkreditáltatta magát. Az épületben tartózkodott a Büntetésvégrehajtási és Igazságügyi Őrség Állományának (ZVJS) több tucat tagja, beleértve a tűzszerészeket, a speciális kommandósokat és a rendőrségi kutyákat vezető nyomozókat.

A vád, hogy a„Tíz pont Szlovákia számára” nevezetű programban többek között a párt azt ígérte, hogy megakadályozzák a „ferde hajlamúak” (vagyis homoszexuálisok) számára a gyerekeket adoptálását. Továbbá hangsúlyozták a „roma paraziták” és „roma bűnözés” ellen tervezett intézkedések bevezetését. Nyilatkozataik rasszizmusról és xenofóbiáról tesznek tanúbizonyságot – véli az ügyészség. Kotlebáék ellenben bizonyítani akarták, hogy pártjuk nem szélsőséges, az ellenük felhozott vád „politikai indíttatású”. Elutasította azon állításokat, miszerint diszkriminálná az embereket. Nemzetiségtől- és világnézettől függetlenül mindenkinek segíteni akar – mondja Kotleba.

A párt hívei közül több százan jelentek meg a tárgyalás helyszínén, így igazi attrakcióvá vált a tüntetés. Egy út melletti pódiumon a meghívott szónokok és a párt képviselőinek beszédei hangzottak el, énekesek előadásaival színesítve. A tömeget az sem zavarta különösebben, hogy villamosok haladnak át ezen a frekventált útvonalon, amelyeket még miattuk sem állítottak le, de így is probléma nélkül körbevették az épület bejáratát.

A feloszlatásról szóló javaslatot Jaromír Čižnár főügyész már közel két éve, 2017 májusában tette – a tárgyaláson azonban meg sem jelent. Végül elnapolták a tárgyalást április 29-re.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek