Újabb díjjal tüntették ki a zselízi vállalatot

A zselízi Biocentrum Kft. újabb elismerést gyűjtött be; a magas olajsav tartalmú napraforgót is termesztő céget ezúttal éppen a napraforgó-termesztés terén tüntették ki.

Az 1997-től megjelenő Naše pole nevű mezőgazdasági havilap szerkesztősége folyamatosan figyelemmel kíséri a mezőgazdászok teljesítményét; összegyűjti a statisztikai adatokat, s ezek alapján rangsorol szántóföldi növénytermesztés és állattenyésztés kategóriákban, de minden évben megválasztja a legjobb agromenedzsert, valamint a leginnovatívabb géptulajdonost is. A Biocentrum Kft. szlovákiai szinten első helyezést ért el napraforgó-termesztésben. A Palík család vezette, főleg biogazdálkodással és kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás nem először mondhatja el magáról, hogy az országban övék a legjobb hektárhozam. „Fő termelési profilunk a búza és a napraforgó termesztése és értékesítése. Az agrotechnikát kihasználva e két növény talajigényeinek a maximális megteremtésére törekszünk, hiszen ha biztosítjuk a megfelelő táptalajt, megelőzhetőek lesznek a különböző betegségek és kártevők okozta veszélyek. Ha jó kondícióban tudjuk tartani a növényt, megfelelő alapot tudunk szolgáltatni az elvárt terméshozam eléréséhez” – részletezte Palík Dóra, a vállalat munkatársa.

Mint mondta, ahogy az embereknek, ugyanúgy a növényeknek is szükségük van a helyes tápanyagbevitelre, ezért is fontos annak rendszeres pótlása a talaj kizsigerelésének elkerülése érdekében. Palíkék ökológiai gazdálkodást folytatnak, emiatt is elengedhetetlen számukra, hogy a kijuttatott tápanyagok mind természetes összetevőkből álljanak. Ennek megfelelően sok időt és energiát fordítanak arra, hogy megtalálják a növények számára a megfelelő tápanyagokat.

„Nem elhanyagolható szempont a vetőmag helyes megválasztása sem. Szerencsések vagyunk, hogy a gazdasági területeink Szlovákia azon részén fekszenek, ahol kedvezőek a természeti és időjárási viszonyok a napraforgó termesztéséhez” – tette hozzá Palík Dóra.

A Biocentrum Kft.-t már korábban is több alkalommal díjazták, s a napraforgó-termesztés kategóriájában sem első alkalommal értek el ilyen kimagasló eredményt.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: parameter.sk

Fotó: Biocentrum Kft.


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek