Újabb földbe vésett alakzatra bukkantak a perui Nazca-vonalak között

Az újonnan felfedezett 36 méter széles macskafigura 2200 év körüli lehet, ezzel a legrégebbinek számít a többi alakzat közül. A csíkos farkú, hegyes fülű macskaszerű figurára a kutatók akkor találtak rá, amikor a közeli Mirador Natural sziklás dombjain környezetvédelmi munkákat végeztek. A figura egy meredek lejtőn helyezkedik el, és a természetes eróziónak köszönhetően már alig volt látható. Mivel az évek során folyamatosan bukkannak elő újabb minták, valószínűleg még több feltáratlan alakzatot rejt a térség. Legutóbb 2019-ben találtak újabb geoglifákat, amelyek körvonalait mesterséges intelligencia segítette kiolvasni.

A Nazca-vonalakat 1927-ben Toribio Mejia Xesspe fedezte fel, az UNESCO 1994-ben nyilvánította őket a világörökség részének. Sok őskori rajzhoz hasonlóan ezek is különböző élőlényeket ábrázolnak pl. majom, kolibri, pók, bálna, hal és emberszerű figurákat

A Nazca-vonalak jelentése és rendeltetése a mai napig heves viták tárgya. Néhány történész elgondolása szerint ezek a geoglifák vallásos és rituális szerepet tölthettek be, de ugyanakkor a csillagászathoz köthetőek. Az alakzatok koncentrációja és elhelyezkedése, valamit folytonosságuk arra enged következtetni, hogy kialakításuk hosszú folyamatos időn keresztül kb. 1000 éven át tartott.


Hasonló cikkek