Újabb füstérzékelőket adták át Budapesten

Újabb tizennyolc füstérzékelőt adott át a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetett lakosok részére a Katolikus Karitász segítségével a “Ne gyújtsa! Gyűjtse!” kampány keretében Budapesten.

A program egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a lakástüzek és az abból eredő sérülések megelőzésére, a biztonságos fűtésre, a tűzvédelmi szabályok betartására, és arra ösztönözze a lakosságot, hogy minél többen helyezzenek el otthonukban füstérzékelőt.

A tizennyolc készüléket a karitatív szervezet részére Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgatóságunk igazgatója kedden délután adta át. A Katolikus Karitász részéről Csorba Gábor, állandó diakónus, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye igazgatója vette át a készülékeket.

A fővárosban évente 1000-1200 lakástűz keletkezik, legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység következtében. Ilyen a fűtés és a sütés-főzés, ugyanakkor még mindig gyakoriak az elektromos eredetű tüzek is. Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására.

A Ne gyújtsa! Gyűjtse! kampányt közelmúltban indította a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. azzal a céllal, hogy tűzesetek és a sérülések megelőzése, visszaszorítása érdekében a hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívja fel a figyelmet. A program részeként lakossági fórumokat, óvodai foglalkozásokat és iskolai látogatásokat tartott a fővárosi katasztrófavédelem, eddig 158 füstérzékelő készüléket adott át karitatív szervezetek segítségével a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetett állampolgárok részére.

Forrás: fovaros.katasztrofavedelem.hu


Hasonló cikkek