Kiút a táplálék-kiegészítők útvesztőjéből! – újabb innováció a magyar fitness iparban

Vannak, akiknek szinte lehetetlen elérni a sportoláshoz szükséges elegendő napi kalóriabevitelt. Nekik egyértelműen javasolt a táplálék-kiegészítők használata, azonban számtalan más ok is indokolhatja rendszeres fogyasztását. Bakos Dániellel, a Promixx magyarországi forgalmazójával és az Ihealthy egészség blog alapítójával folytatott interjúnkból megtudhatod, hogyan célszerű táplálék-kiegészítőt választani és hogy – porok esetében – mi mindent befolyásol, miben is kevered ki az italod.

„Táplálék-kiegészítőknek akkor is hasznát veheted, ha éppenséggel nem sportolsz. Ha nincs időd főzni, vagy pörgős-stresszes életet élsz, akkor se maradj energia nélkül!” – avat be minket Dániel azokba az esetekbe, amikor célszerű lehet a táplálék-kiegészítők fogyasztása.

Talán nem annyira ismeretlen tény, de akik stresszesen élik az életüket a problémák mellett kevésbé törődnek vele, hogy a hosszú távú nyomás bizony megbetegít. Ilyenkor a test olyan állapotba kerül, amely megterhelő az egész szervezetre nézve. Természetesen a legjobb megoldás a problémát gyökerében elfojtani, de az elgyengülés, a betegségek megelőzése céljából javasolt lehet a kiegészítők fogyasztása.

„Ebben segítségedre lehetnek a tömegnövelő turmixok, a fehérje szeletek, melyek segítenek gyorsan kalóriához jutni, így nem tompul az agymunka és fizikailag is jobban bírod a megterhelő hétköznapokat. A stressz vagy a nehéz fizikai munka extra vitamin- és ásványi anyag szükségletet okoz, amit szintén pótolhatsz táplálék-kiegészítőkből. Ha nincs időd főzni vagy nem jutsz főtt ételhez, akkor is pótolhatod a szervezeted aminosav szükségletét egy fehérje turmixból!”

Aki még soha nem szedett táplálék-kiegészítőt annak kérdések hada lehet a fejében tartva attól, hogy esetleg mellényúl. Szerencsére azonban számtalan dolog segít az eligazodásban, így ritkán fordul elő, hogy valaki félreválaszt. Dániel a legfontosabb tényezőkre hívta fel a figyelmet:

„A táplálék-kiegészítők rengetegében nehéz eligazodni, de ha megvan a cél, akkor könnyen megtalálod a számodra szükséges terméket. A termékleírásoknál kötelező feltüntetni az allergéneket, így bármilyen problémád van, megtalálod a megfelelőt. Ha mégsem vagy benne biztos, vagy speciális betegséged (pl. magas vérnyomás, vagy hormonproblémák) van, esetleg a termékek kombinálhatóságában nem vagy biztos, kérdezz meg egy táplálkozási szakértőt.”

Mértékkel az egészségért!

Mint ahogy az élet minden más területén, ezúttal is az egészséges, ésszerű mértékletesség a kulcs. Mint ahogy egy kocka csokoládétól sem hízik el az ember, úgy a jól kiadagolt táplálék-kiegészítő sem fog ártalmat okozni.

Minden terméken fel van tüntetve az adagolása, így ezek betartásával nem lehet túladagolni a táplálék-kiegészítőket. A stimuláns tartalmú táplálék-kiegészítőkkel óvatosan kell bánni, ha felülbíráljuk az előírt adagolást, mert ezek esetében (pl. koffeintartalmú kiegészítők) lehetséges túladagolás, mint egyébként bármely stimuláns tartalmú élelmiszer (pl. energiaital) esetén.

Dániel, ahogy a cikk elején feltüntettük a Promixx Magyarország csapatának tagja, akik olyan a magyar piacon eddig még nem látott mixereket forgalmaznak, amelyek még a szem számára is látványos formában keverik ki a különböző italokat. Edzéshez való készülődésnél a különböző porokat sokan egyszerűen csak kiskanállal kevergetik el vagy felrázzák, pedig már csak a maradéktalan felhasználás miatt is javasolt mixert használni. Milyen további előnyeit élvezhetjük még?

A turmixgéppel készült shake-ek sokkal ízletesebbek, teltebbek, mint a shakerben összerázott turmixok. Ráadásul a shakerben sokszor darabos marad vagy letapad az aljára a por, ami felesleges pénzkidobás. A Promixx mixerben a turmixgépben készülthöz hasonlóan krémes, kellemes ízű shake készíthető úgy, hogy a táskában nem foglal nagyobb helyet, mint egy shaker. Az táplálék-kiegészítő tartójában külön vihető a por vagy a pluszban fogyasztott tabletták, kapszulák. Az akksit ritkán kell tölteni, napi használattal is hosszú ideig bírja, így ezzel sem kell nyűglődni. Ha pedig lemerülne, klasszikus shakerként is használhatod.

Való igaz, ha sportról beszélünk a praktikusság, a helytakarékosság kimagasló szerepet tölt be, bármilyen eszközről is van szó. Ezen túlmenően lovasként láttam már nyeregtáskába ömlött italt és persze már velem is előfordult, hogy a termoszom egyszerűen engedte kiszivárogni magából a tartalmat. Nyilván ezek a példák a rövid élettartamú, kevésé jól felszerelt eszközökre jellemzőek. Hogy érdemes mixert választani, mire figyeljen a vásárló?

„Nyilván, ha silányabb minőségű gépet vásárolsz, sok hátrányod származhat belőle. Az említett példákon túl sportolói szemszögből egyszerű shaker esetén, eséllyel az aljára tapad a por vagy kifröcskölődik, ami már csökkenti is a bevitt fehérje mennyiséget. Ráadásul, ha kevesebb por oldódik fel a letapadás miatt, már az íze sem az elvárt lesz a turmixnak. A legtöbb silányabb minőségű mixer súlya is nagyobb, így kényelmetlenebb magaddal vinni.”

Végezetül, hogyha már sikerült tökéletesre kikeverni az italt, természetesen az is sokaknak dilemmát okoz, hogy mikor érdemes elfogyasztani – sportolás előtt, után, esetleg a sorozatok közötti pihenő időben?

„A kérdés az, hogy milyen italról van szó? Aminosav, fehérje turmix vagy izotóniás ital fogyasztható edzés közben és után is, szükség szerint. Ha nem sikerült megfelelően étkezni, akkor edzés előtt is lecsúszhat egy turmix. Edzés közben inkább aminosav vagy szénhidrát tartalmú italt fogyasszunk. Edzés után célszerű visszatölteni, így ilyenkor a legjobb ideje a tömegnövelő turmixoknak van. Mindez tehát céltól függ alapvetően és attól, hogy egyébként hogyan tudjuk az edzést összehangolni a szilárd étel elfogyasztásával!”


Köszönjük szépen az interjút Bakos Dánielnek, amely bízunk benne, hogy sok Olvasónknak szolgált segítségül. Szívből kívánok sok-sok sikert! 🙂


Hasonló cikkek