Újabb kínai márkával bővül Ivanka Trump divatcége

A kínai kormány új védett márkák forgalmazását engedélyezte Ivanka Trump számára. 

A kínai kormány újabb Ivanka Trump-védjeggyel ellátott árucikkek forgalmazását engedélyezte az amerikai elnök lányának néhány nappal azt követően, hogy Donald Trump közbenjárt a kínai ZTE vállalat védelmében.

A The Daily Beast című portál friss információi szerint Ivanka Trump – akinek divatárut és lakberendezési cikkeket gyártó és forgalmazó cége van – egyedül vasárnap három újabb márka kínai forgalmazására kapott engedélyt. A kínai kormány pár nappal azután hozott döntést erről, hogy Donald Trump a munkahelyek megőrzésére hivatkozva tervet nyújtott be a ZTE kínai telekommunikációs vállalat amerikai tevékenységének elősegítésére.

A ZTE óriásvállalat korábban feketelistára került, mert megszegte az Irán és Észak-Korea ellen hozott amerikai szankciókat, és az erről vizsgálatot folytató hatóságokat is félrevezette.

Donald Trump közbenjárására azonban a kereskedelmi minisztérium – a The Daily Beast információi szerint – már a ZTE ellen foganatosított korlátozások feloldásán dolgozik.

Az elnök lánya, aki egyúttal tanácsadó is a Fehér Házban, az elmúlt három hónapban összesen 13, Ivanka Trump márkájú portéka forgalmazására kapott engedélyt a pekingi kormánytól, s ez egy jogvédő csoport szerint felveti az összeférhetetlenség kérdését. Az Állampolgárok az Etikáért és Felelősségért Washingtonban (CREW) nevű jogvédő szervezet nyilvánosságra hozta az engedélyezési dokumentumokat. Norman Eisen, a szervezet elnöke arra figyelmeztetett:

a kínai példából egyes országok azt a következtetést vonhatják le, hogy ha Ivanka Trump az ő piacaikon is jelentkezik a termékeivel, akkor “ajánlatát nem utasíthatják vissza”.

Abigail Klem, Ivanka Trump cégének elnöke hétfőn közleményben szögezte le, hogy “normális üzletmenetről” van szó, a márkavédelem pedig különösen fontos olyan országokban, ahol gyakran nem vesznek tudomást róla.

A The New York Times című napilap hétfői számában azt írta, hogy Ivanka Trumpnak 34 védett márkájú árucikke van forgalomban, magának Donald Trumpnak pedig több mint száz védett márkája van Kínában. A lap szerint több amerikai szenátor felvetette:

vajon ez nem sérti-e az alkotmányt, hiszen külföldi kormányok a Trump-védjegyet az amerikai külpolitikai döntések befolyásolására használhatják fel. 

Donald Trump nem sokkal elnöki beiktatása után azt közölte: üzleti vállalkozásait a két felnőtt fiára bízta.


Hasonló cikkek