Újabb koronavírus-vakcina vár engedélyre

A Pfizer és a BioNTech benyújtotta az általuk kidolgozott vakcina engedélyeztetéséről szóló kérelmet az amerikai élelmiszer-, és gyógyszer felügyeletnél, az  FDA – nál.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, az mRNS- technológiával kifejlesztett védőoltás Karikó Katalin,  ex-szegedi kutató nevéhez és a „kisújszállási biológusbrigád” – hoz fűződik. Az oltóanyag-kísérleteket eddig több ezer emberen végezték el. Az elemzések alapján a vakcina 95%-ban hatásos vírusfertőzés ellen, és a megelőzésben is segít.

A két vállalat, az amerikai Pfizer és partnere, a német BioNTech pénteken nyújtotta be a kérelmet. Bár az FDA engedélyeztetési eljárása általában hosszú ideig, hónapokig vagy akár évekig tart, szakemberek szerint, a jelenlegi járványhelyzet miatt ez az intervallum jelentősen lerövidülhet. Így tehát arra számítanak, hogy már december közepére meglesz a hivatalos engedély és megkezdődhetnek a tömeges oltások.

A kérdés csak az, hogy ha valóban megkapják a szükséges papírokat és elindulhatnak az oltási folyamatok, hol és hány embert oltanak majd be. Kik azok, akik vállalják, vagy akiknek vállalnia kell majd az injekciót?

Időközben pedig egy másik amerikai gyógyszergyártó cég, a Moderna is kijelentette, hogy rendelkezésére áll egy 95%-os hatásfokú vakcina. Viszont egyelőre még nem folyamodott az FDA- hoz.

Farkas Cs. Tekla

Forrás: Szeged365


Hasonló cikkek