Újabb magyarellenes, provokatív álhír az ukrán sajtóban

Ukrinform kijevi hírügynökség írt arról, hogy egy állítólagos kárpátaljai magyar, pontosabban ukrán–magyar kettős állampolgár dr. Grezsa István magyar kormánybiztosnak írt levelet – amelyet nagyon ügyesen megszerzett az ukrán hírügynökség. Azóta a levél fotója, és annak ukrán lakosok számára is megmagyarázott fordítása megjelent több ukrán hírportálon

– számol be a Kárpátalja hetilap.

A nagy nyilvánosságot kapott levelet Egressy Tibor benei (nyírmeg­gyesi) lakos írta alá, amelyben nehezményezi, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyesen élő, ott nyugdíjellátásban részesülő kárpátaljaiakkal kapcsolatban vizsgálódik a magyarországi ügyészség. Illetve felháborodásának ad hangot azzal kapcsolatban, ahogy a határon rendszeresen ingázó kettős állampolgárokkal bánnak a magyar rendőrök. Elmeséli, hogy addig rázta az egyik rendőr a határátkelőhelyen a gyermekét, vagy ahogy ő fogalmaz: „pujámat” j-vel, amíg az sírni nem kezdett a feleségével együtt. Eközben azt kérdezte, hogy ha van magyar lakcíme, miért járja a határt? Megjegyzi, hogy amikor Orbánra kellett szavazni, akkor egy pillanat alatt átengedték. Majd azt kéri Grezsa Istvántól, hogy tegyen az említett ügyekben valamit, mert különben nem szavaznak legközelebb a Fideszre. Hangsúlyozza: „Nem ezt érdemeljük, nem ezért szavaztunk Orbánékra.”

Nyilvánvalóan a magyar hatóságok és a magyar kormány elleni hangulatkeltésre törekedtek, amikor kitalálták az egészet. A kárpátaljai magyar hírportál megkérdezte a benei polgármestert is, aki nem tud ilyen nevű lakosról.

dr. Grezsa István kormánybiztos az üggyel kapcsolatban elmondta:

„A sajtóban megjelent levelet nekem címezte ez az Egressy Tibor nevű, ezek szerint Benében nem élő és valószínűleg nem is létező ember – én szívesen válaszolnék rá, még ha a levél stílusa nem is volt az európai kultúrához méltó. Persze mi is tájékozódtunk, hogy ilyen nevű ember nem lakik ebben a faluban, úgyhogy az Ukrinform hírügynökség által közölt és több hírportál által is átvett levél beleillik azoknak a provokációknak a sorába, amelyekből az elmúlt években oly sok kijutott igazságtalanul Magyarország számára. Annyira örültünk már, hogy az elmúlt hónapokban az államközi kapcsolatok javulását jelezve ez a fajta durva provokáció eltűnt az ukrán médiából. Remélem, hogy ez csak egy véletlen kisiklás volt, és ehhez hasonló primitív provokáció már nem lesz a jövőben.”

Forrás: Kárpátalja hetilap

 

 


Hasonló cikkek