Újabb megyékben válhat hatékonyabbá a munkaerő-közvetítés

Újabb három megyére, Nógrádra, Hevesre és Jász-Nagykun-Szolnokra terjeszti ki a Pénzügyminisztérium az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak hatékonyabb elhelyezkedését célzó programját – jelentette be Varga Mihály sajtótájékoztatón, Budapesten.

A friss foglalkoztatási adatokról szólva a miniszter kiemelte: a 2010 óta eltelt időszakban Magyarország a foglalkoztatás növekedését tekintve régiós összevetésben az első, uniós szinten a harmadik helyen áll.

A kormányhivatalok munkaerő-közvetítését javító program az eddigi tapasztalatok alapján eredményes, a korábban bevont három megyében (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén) mintegy 5500 álláskeresőt és közfoglalkoztatottat sikerült kihelyezni a vállalkozásokhoz, ami Hajdú-Bihar megyében ötszöröse, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig több mint a duplája volt a korábbiaknak – ismertette a tárcavezető. Mint mondta, pozitív, hogy az elhelyezkedők 94%-ának sikerült tartósan munkában állnia három hónap elteltével is. A kormány célja, hogy a még meglévő munkaerő-tartalékból minél többen helyezkedjenek el a versenyszférában, ez a magyar gazdaság valamennyi szereplőjének érdeke. Ezért a munkanélküliséggel és a közfoglalkoztatással legjobban érintett három keleti megye után áprilistól újabb három megyében indítjuk el a programot, később pedig fokozatosan, az egész országra ki kívánjuk terjeszteni jövő év tavaszáig – jelentette ki Varga Mihály.

A KSH által ma közzétett foglalkoztatási adatokat értékelve Varga Mihály megjegyezte: Magyarország a foglalkoztatást tekintve is egyre jobban teljesít, a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokan az év ezen időszakában, mint most: a 2018. december – 2019. februári adatok szerint a foglalkoztatottak száma átlépte a 4,5 milliót a szezonalitás hatását kiszűrve. A foglalkoztatási ráta 14 százalékponttal nőtt Magyarországon 2010 és 2018 között – tette hozzá. A munkanélküliségi ráta 11,5%-ról 3,6%-ra esett vissza, ami 7,9 százalékpontos csökkenést jelent. Nemzetközi összehasonlításban is jól szerepel Magyarország, hazánk az Európai Unió harmadik legalacsonyabb munkanélküliségű országa.

(Pénzügyminisztérium)

A fotó illusztráció.


Hasonló cikkek