Újabb mérföldkövet tett meg a vasútvillamos 

Korábban több cikkben is beszámoltunk arról, hogyan halad a tram-train a beüzemeléshez és átadáshoz vezető úton. Most pedig új információk birtokába jutottunk.

Miszerint a műszaki átadás fázisában tart a vasútvillamos – projekt. A majdnem 40 méteres szerelvényre már nem kell sokat várni, hamarosan látható lesz Hódmezővásárhelyen. Bár a használatba vétele még nem mostanság következik be, mivel minden fontos fázist és dokumentumot alaposan szemügyre kell venni, hogy teljes műszaki biztonsággal indíthassák el a járművet.

A mostani fázisban a fejlesztés lezárása és a tesztüzem előkészítése zajlik, ami akár néhány napot, de néhány hetet is igényelhet. Ugyanakkor a hódmezővásárhelyi városi szakaszon már megkezdődött a műszaki átadás, hamarosan pedig a többi szakaszt is átadják. Addig a vasút villamost is vizsgálják: a jármű alkalmassági vizsgálatoknál különböző szempontokat tartanak szem előtt.

Ami kiemelten fontos, hogy a szerelvényt csak akkor kezdhetik el élesben működtetni, hogyha minden vizsgaszempontnak megfelel. Az infrastrukturális megfelelés mellett, vagyis a sínek és a hálózat egyéb elemei mellett,  a szerelvény teljes és biztonságos használatának kialakítása is kiemelten fontos. Ezeket a folyamatokat ellenőrzik jelenleg  a tramtrain-en  Szolnokon.

Az üggyel kapcsolatban Lázár János a közösségi oldalán bejelentette hogy:

Már csak pár hónap és onnantól kezdve elégedetten, biztonságosan tudunk közlekedni Hódmezővásárhely és Szeged között.

Hamarosan tehát teljes életnagyságban látható lesz, és ami még fontosabb kiválóan használható lesz Magyarország  első vasútvillamosa. Ez a lépés a szakemberek szerint óriási előrehaladást jelent majd a közlekedés és az utak tehermentesítésében, valamint a biztonságos mindennapi belföldi utazás tekintetében.

Farkas Cs. Tekla

Kiemelt kép: MÁV

 

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek