Újabb migrációs válság, ezúttal Algériából indulhatnak el!

Algériából több százezer, akár milliónyi ember indulhat útnak Európa felé a közeljövőben.

Algériában hamarosan választásokat tartanak, az esélyes a jelenlegi elnök, a 82 éves Abdelaziz Bouteflika, akinek a következő már az ötödik ciklusa lenne.

Algeria megmozdulasok

Algériában 40 millió ember él, korábban francia gyarmat volt, most is rengeteg algériai migráns él Franciaországban. A neheze viszont most jöhet Európa számára!

Abdelaziz Bouteflika államszocialista rendszert működtet, rendszeresek a tömegtüntetések ellene, emlékezetes marad a február 22-i országos demonstráció, amelyen óvatos becslések szerint is 800 ezer tüntető vonult fel. Vízágyúk, könnygáz, tömegoszlatás – volt minden.

Az országban nem új a polgárháborúra hajazó helyzet: 1991 és 2002 között polgárháború zajlott az országban, amit végül a hadsereg nyert meg. Ekkor Bouteflika a nemzeti kiegyezés nevében megnyitotta a börtönöket, és lényegében az iszlamisták kezébe adta az országot, előkészítve azok hamarosan bekövetkező totális győzelmét.

A kormány és a kormányzó Algériai Felszabadítási Front olyan erőszakos iszlámosításba kezdett, amely az oktatásban, a szellemi élet minden területén felszámolta a francia kolonizációs örökséget, megágyazva ezzel a szélsőséges, radikális iszlámnak, a mai európai terrorizmus egyik alapvető forrásának – írja az Origo.

A képlet tehát egyszerű, de egyben borzalmas: a tömegek egyre radikálisabbak, a szélsőséges iszlám egyre nagyobb teret hódít az országban, és ráadásul egyre többen szeretnének elindulni Európa felé. A választások után akár milliós tömeg is elindulhat Európa felé, a Kronen Zeitung egyenesen krízisnek és időzített bombának nevezi a helyzetet.

Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy Orbán Viktor éppen a hétvégén nyilatkozta azt egy német lapnak, hogy a migrációs válságnak még nincs vége, és 2015-höz hasonló évek várnak ránk. Úgy tűnik, igaza lesz!

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek