Újabb történelmi csúcson zártak az európai tőzsdék

Újabb történelmi csúcson zártak az európai részvények az utazási cégeknek és az ingatlanvállalatoknak köszönhetően, de a meglepően gyenge német ipari termelési adatok és a nagy-britanniai korlátozások feloldását övező kételyek fékezték az emelkedést.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,10 százalékkal, 454,02 ponton ismét történelmi csúcson zárt, de napközben 455,66 ponton is járt az értéke.

A nap nyertese az utazási és üdülési szektor, amelynek alindexe 1,82 százalékkal, 273,28 pontra ugrott. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a Goldman Sachs amerikai befektetési bank vételre módosította az easyJet angol diszkont légitársaság ajánlását.

A frankfurti DAX-index viszont 0,23 százalékos mínuszban zárta a napot, miután a legfrissebb adatok szerint csökkent az ipari termelés áprilisban Németországban, jelezve, hogy a globális csiphiány és az egyéb szűk ellátási keresztmetszetek hátráltatják a legnagyobb európai gazdaság fellendülését.

A német autógyártók termelése áprilisban ismét csökkent, 24 százalékkal maradt el a járvány előtti utolsó hónapnak, 2020 februárjának szintjétől. Ennek hatására megszakadt az európai autógyártók árfolyamindexének hat napja tartó erős emelkedése, és 1,14 százalékkal 684,52 pontra esett vissza a szektor alindexe.

A londoni FTSE-100 mutató 0,25 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, az indexet támogatta a font gyengülése, valamint az éves bevételi előrejelzését javító British American Tobacco dohányvállalat árfolyamának emelkedése. Rontotta viszont a hangulatot az a sajtóértesülés, hogy elhalaszthatják a brit kormány nyitási menetrendjének utolsó, negyedik szakaszának június 21-re tervezett elindítását a SARS-CoV-2 vírus új mutációinak terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt.

Szerte a világban vegyesen alakult a kereskedés az Európai Központi Bank kormányzótanácsának kamatdöntő ülése, illetve a májusi amerikai inflációs adatok közzététele előtt két nappal.

Elemzők arra számítanak, hogy az EKB nem változtat kötvényvásárlási programján, mivel egyre több jel utal arra, hogy az euróövezeti gazdaság fellendülése nem olyan gyors, mint remélték.

Nagy várakozás előzi meg a májusi amerikai inflációs adatokat, miután áprilisban 2008 óta nem látott mértékben, 4,2 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex éves összevetésben. Ha a friss adatok az áremelkedés további növekedéséről tanúskodnak, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve rendkívül laza monetáris politikájának szigorítására kényszerülhet.

A vezető nyugat-európai indexek közül a párizsi CAC-40 index 0,11 százalékos pluszban, míg a madridi IBEX 0,11 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,06 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 0,08 százalékkal emelkedett, de az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,04 százalékkal csúszott lejjebb.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,34 százalékos, az S&P 500-as index 0,28 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,20 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,43 százalékos pluszban, 71,80 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,71 százalékos nyereségben, 69,72 dolláron forgott este fél hat után.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,43 százalékkal, 1890,84 dollárra, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,19 százalékkal, 1895,10 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2178 dollárt adtak, 0,09 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

 

GazdaságPannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek