Újabb városokban borulhat az ellenzéki együttműködés

Szolnokon a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom, Törökbálinton pedig a szocialisták akadályozhatják meg, hogy az ellenzék egyetlen közös jelöltet indítson ősszel. A pártok között mostanra több vidéki városban és a fővárosban is zavaros helyzet alakult ki: a főpolgármesteri posztért jelenleg négyen is versenyben vannak, miután pénteken Berki Krisztián is beszállt a küzdelembe – közölte az M1 Híradója.

Egészen a bejelentés napjáig még vitatkozhatnak a szolnokiak arról, hogy ki legyen a jelölt – ezekkel a szavakkal próbálta magyarázni az újságíróknak Márki-Zay Péter azt, hogy az ellenzéki pártok Szolnokon – több más település mellett – miért nem tudtak megegyezni a közös polgármesterjelöltről. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint erre még bőven van idő, és akár közvélemény-kutatás alapján, vagy előválasztással is dönthetnek a szolnokiak.

Egyre nagyobb a káosz az összefogás körül

Csakhogy sajtóhírek szerint a városban egyre nagyobb a káosz az összefogás körül és éppen a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom verheti szét végleg az együttműködést.

Csütörtökön az Origo írta meg, hogy a pártok decemberi egyezsége alapján az MSZP-s Radócz Zoltánnak kellene indulnia, ám a háttérben többen is a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagját, Lukácsi Katalint támogatják.

Közben úgy tudni, a jobbikos Csikós Attila is polgármesteri ambíciókat dédelgetett, de mögé egyetlen baloldali párt sem sorakozott fel. A lap szerint Csikós Attila ezután átpártolt Lukácsi Katalinhoz, ami miatt viszont saját pártjának országos elnökségével került szembe.

Az, hogy ki kivel van Szolnokon, szombaton Márki-Zay Péter válaszából sem lett világosabb, de a politikus szerint a lényeg az, hogy ők az egységet támogatják, még akkor is, ha elnökségi tagjuk, Lukácsi Katalin más ellenzéki jelöltekre indulna rá ősszel.

Nem tudunk egy személyeskedésre, lejáratásra épülő kampányt támogatni – ezt már az MSZP törökbálinti szervezetének elnöke írta egy a szavazóknak kiküldött körlevélben.

Az együttműködés a Budapest-környéki városban Szolnokhoz hasonlóan szintén csütörtökön borult, amikor Szentmiklósi-Tóth Tamás leszögezte, hogy a helyi szocialisták nem vesznek részt az ellenzéki szövetségben. A politikus szerint az eddigi kampánnyal egyetlen baloldali gondolkodású törökbálinti sem tud azonosulni, akiket csak akkor tudnak hitelesen képviselni, ha elhatárolódnak az összefogástól.

A fővárosban sem jobb a helyzet

Nem jobb a helyzet a fővárosban sem, ahol a főpolgármester-jelölti posztra zsinórban a nyolcadik ellenzéki jelölt jelentkezett be pénteken. Berki Krisztián egy medencéből előmászva jelentette be, hogy megméretné magát októberben, és ha Horváth Csabához, Kálmán Olgához, Schmuck Andorhoz valamint Kerpel-Fronius Gáborhoz hasonlóan nem lép vissza, akkor az eddigi nyolc jelöltből négyen biztosan el is indulnak Tarlós Istvánnal szemben.

Az ellenzéki szavazatokért Berki Krisztián mellett így az MSZP-Párbeszéd, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum támogatását élvező Karácsony Gergely, a liberális Sermer Ádám és a független publicista Puzsér Róbert indul majd.

Utóbbi – ahogy eddig minden ellenfeléről – szombaton Berki Krisztiánról is lesújtó véleményt fogalmazott meg. „Remélem, a hír igaz és a vasalt heréjű proteinsámán elindul a főpolgármesteri címért” – fakadt ki Puzsér Róbert és hozzátette, hogy nem szívesen lenne Karácsony Gergely helyében, Berki Krisztián ugyanis a zuglói polgármesternél sokkal meggyőzőbben adja elő a szociopatát” – hangzott el az M1-en.


Hasonló cikkek