Újabb vb-arany gyorskorcsolyában!

Liu Shaoang arany-, Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert vasárnap összetettben a rövidpályás-gyorskorcsolyázók világbajnokságán a hollandiai Dordrechtben. Később a magyar férfi válogatott ezüstértmet nyert.

A Ferencváros 22 éves versenyzője, Liu Shaoang arany Magyarország első összetett világbajnoki címét szerezte meg, a mostani vb-n pedig másodszor diadalmaskodott a szombati 500 méteres első helye után.

A 3000 méteres szuperdöntő úgy indult, hogy hárman kilőttek a rajtnál, így Liu Shaolin mellett a holland Itzhak de Laat és a francia Sebastien Lepape körelőnybe került, sőt, utóbbi még tovább ment, így másodszor is utolérte a főmezőnyt. Ezzel egyben az is eldőlt, hogy magyar aranyérmes lesz összetettben, már csak az volt kérdés, melyik Liu fivér lesz az.

A 25 esztendős Liu Shaolint valószínűleg megzavarta a Lepape-nak szóló csengetés, így ő egy körrel a vége előtt teljesen kiengedett, emiatt de Laat mögött harmadikként ért célba, pedig a futamon belüli második hellyel övé lett volna az összetett világbajnoki cím. A magyar testvérpár mögött az orosz Szemjon Jelisztratov végzett harmadikként összetettben.

Később az olimpiai bajnok magyar férfi váltó ezüstérmes lett vasárnap, igaz, nem a pályán szereztük meg az ezüstöt: az 5000 méteres fináléban Burján Csaba elesett, így esély sem volt a staféta győzelmére, azonban kizárták a másodikként befutó oroszokat, így a házigazda hollandok mögött a magyarokat tették meg másodiknak.

Ez azt is jelent, hogy a magyarok minden idők legeredményesebb szereplésével, hat éremmel, köztük három arannyal zárták a vb-t: Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett.

A nőknél a mindhárom egyéni távon győztes holland Suzanne Schulting már a rajt pillanatában biztos aranyérmes volt, ennek ellenére a 3000 méteres szuperdöntőt is megnyerte. Mögötte összetettben a kanadai Courtney Sarault szerezte meg az ezüst-, a magyarokkal készülő olasz Arianna Fontana pedig a bronzérmet.

Eredmények, férfi összetett, világbajnok:
Liu Shaoang 60 pont
2. Liu Shaolin Sándor 55
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 44

férfi 5000 méteres váltó, világbajnok:
Hollandia 6:46.161 perc
2. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba, Varnyú Alex) 6:55.809
3. Olaszország 6:56.554

női összetett, világbajnok:
Suzanne Schulting (Hollandia) 136 pont
2. Courtney Sarault (Kanada) 58
3. Arianna Fontana (Olaszország) 39
…10. Jászapáti Petra 2
…27. Kónya Zsófia

Sport | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek