Újabb volt főfejest kapcsoltak le a szlovák hatóságok

A pénzügyi felügyelet volt vezetője is a korrupció elleni szlovákiai harc legújabb „áldozata”.

A szlovák rendőrség korrupció és közbeszerzési eljárás befolyásolásának gyanújával őrizetbe vett több személyt, köztük a szlovák pénzügyi felügyelet egyik volt tisztségviselőjét  – közölte az MTI-vel a szlovák országos rendőrfőkapitányság sajtóosztálya pénteken. Mint közölték, az őrizetbevételekre a rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) akciója során kerül sor. A „Vámszedő” fedőnevű akcióban kilenc embert vettek őrizetbe, ennél többet a rendőrség a folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem árult el.

Náluk többet hozott nyilvánosságra a sajtó: a liberális Denník N napilap ugyanis úgy tudja, hogy az őrizetbe vettek egyike az a Frantisek Imrecze, aki 2018 szeptemberéig volt a pénzügyi felügyelet vezetője. A liberális lap szerint az üggyel összefüggésben a rendőrség eljárást indított – egy szerintük a volt kormánypárthoz, az Irány-Szociáldemokráciához közel álló nagyvállalkozó – Jozef Brhel ellen is, akinek testvérét ugyancsak őrizetbe vették.

A TV Joj információi szerint az őrizetbe vett személyek között van Milan Grega, aki szintén a pénzügyi felügyeletnél dolgozott, a  számítástechnikai részlegének volt a vezetőjes.

Ismeretes, a NAKA már novemberben és decemberben is több komoly visszhangot kiváltó rajtaütést hajtott végre, amelyek során főként magas rangú rendőrségi, titkosszolgálati és más tisztségviselőket, illetve befolyásosnak tartott gazdasági szereplőket vettek őrizetbe. Ezeknek az őrizetbevételeknek a sorozatát élesen bírálták a jelenlegi szlovák parlamenti ellenzék legfőbb szereplői – az előző kormány politikusai –, akik azt állítják, hogy Igor Matovic kabinetje politikai küzdelemre használja a rendőrségi őrizetbevételeket.

Fotónk illusztráció!

 

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek