Újabb zoológiai szenzáció a Nyíregyházi Állatparkban – Törpevíziló bébi született!

A kis állat születése igazi különlegességnek számít, hiszen a tavalyi esztendőben az egész világon mindösszesen 19 egyed látott napvilágot a világ állatkertjeiben.

A jelenleg 2 hetes 11.4kg-os  apróság a mai napon átesett egy orvosi vizsgálaton is, s az ivarára is fény derült!

A Nyíregyházi Állatparkban harmadik alkalommal születik ilyen faj, 2011-ben látott napvilágot a bébi víziló nővére, majd 2015-ben egy másik testvére, aki az akkori feljegyzések alapján naponta negyed kilogrammal gyarapodott, így ennél az utódnál is hasonló értékeket várunk majd.

Broutille, a 18 éves anyaállat jelen esetben is nagyon gondos, naponta 4x-5x szoptatja a 190 nap után világra jött kicsinyét, aki 2-4 hónapos korában kezd majd el szilárd táplálékot fogyasztani, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll majd.

  Míg rokonát, a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat s a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él.

Napjainkban alig 2000 egyed él mindösszesen belőle a természetben, ráadásul élőhelyeinek csökkenése és a vadászat veszélyezteti.

Az Európai Állatkertek és Akvárium Szövetsége tenyészprogram keretében szaporítja, melyhez a Nyíregyházi Állatpark 2006-ban csatlakozott. Jelenleg a Dániából érkezett apa, a francia anya, és a 2 hetes utód él a kertben. ( testvérei már elkerültek másik állatkertbe)

A kicsi ivarát ma megállapítottuk, egy kis bikáról van szó. Mivel a törpevízilovaknál valamiért sokkal több nőstény születik, mint hím, így ebben a kivételes esetben a hím állatnak jobban örülünk.

 


Hasonló cikkek