Újból megnyílik az ókori Pompeji gyorsétkezdéje

A thermopoliumot, amely egy olyan helyet jelent ahol „valami forrót árusítanak” a Vezúv temette maga alá i.sz. 79-ben. A gyorséttermet a Pompeji régészeti park északi, Regio V területén találták meg és környezetével együtt 2019-ben kezdték el feltárni.

Pompejiben az ásatások során több tucatnyi theromopolimra bukkantak. Az ilyen  jellegű étkezdéket általában Pompeji szegényebb lakosai látogatták, akiknek gyakran nem volt saját konyhájuk vagy otthonuk. Tipikus menüje lehetett általában a kenyér sós hallal, sült sajttal, lencsével és fűszeres borral.

Ugyanakkor disznóhús, kacsacsont, csiga és marhahús nyomaira is bukkantak a régészek, amelyből arra lehet következtetni, hogy egy paella féle étel is szerepelt a menü választékában. A thermopolium megtekintése mellett a látogatók két szintén a Regio V-ben található, felújítás alatt álló kúriába – Casa di Orione és Casa del Giardino – is bepillantást nyerhetnek. A Regio V, amely még nem teljesen nyitott a nagyközönség számára, az 1960-as évek óta a legintenzívebb ásatások helyszíne.

A Vezúv kitörésével Pompeji teljesen hamu alá került, a pusztítás során 2000-15000 ember halt meg. Évekkel később a régészek továbbra is új felfedezéseket tesznek az ókori városról, amely a Colosseum után Olaszország második leglátogatottabb helyszíne.


Hasonló cikkek