Újbóli munkába állásra szólítja volt kollégáit a lengyel legfelsőbb bíróság menesztett elnöke

Újbóli munkába állásra szólította fel 22 volt kollégáját hétfőn Malgorzata Gersdorf, a lengyel legfelsőbb bíróságnak a bírósági reform keretében nyugalmazott elnöke, az Európai Bíróság legújabb döntésére hivatkozva.

Az Európai Bíróság pénteken egy ideiglenes óvintézkedésről adott ki közleményt, miszerint fel kellene függeszteni a lengyel legfelsőbb bíróságról szóló törvénynek a bírák nyugdíjkorhatárára vonatkozó előírásait.

Gersdorf, aki máig nem ismerte el, hogy az új előírások alapján júliusban nyugállományba került volna, hétfőn hivatalos levelet intézett a többi nyugdíjazott bíróhoz. A 300polityka.pl hírportálon másolatban közzétett dokumentumban a luxembourgi törvényszék pénteki döntésére hivatkozva a bíróság székhelyére rendeli őket “bírói szolgálatteljesítés céljából“.

A legfelsőbb bíróság szóvivője, Michal Laskowski hétfői sajtóértekezletén közölte: a felszólított bírák közül többen már meg is jelentek a testület épületében.

A fejleményre lengyel politikai vezetők egyelőre nem reagáltak.

Pénteken több kormánypárti politikus a luxembourgi döntés elemzését ígérte. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke kilátásba helyezte: Varsó ez ügyben fellebbezni fog.

Hétfőn reggel Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője kifogásolta, hogy a döntést a lengyel helyhatósági választások kampányzáró napján, pénteken ismertették, miközben Varsó csütörtök este továbbította Luxembourgba több tucat oldalas állásfoglalását. “Vagyis meg sem ismerkedtek a lengyel állásponttal” – hangoztatta Dworczyk, aki szerint a döntés időzítése kapcsán “nehéz ellenállni annak a benyomásnak, hogy ez a választások befolyásolása miatt történt így“.

A legfelsőbb bíróságról szóló lengyel törvény értelmében 70-ről 65 évre csökkent a legfelsőbb bíróság tagjaira vonatkozó nyugdíjkorhatár. Ezt az életkort a testület korábbi 72 tagja közül 27-en már elérték, de a törvény nyomán közülük csak azokat a bírákat – köztük Gersdorfot – nyugdíjazták automatikusan, akik nem jelezték maradási szándékukat.

Tizenhat bíró kérte mandátumának meghosszabbítását, közülük ötnek a szolgálati idejét hosszabbította meg Andrzej Duda elnök.

A törvényt szeptember végén az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében utalta a luxembourgi törvényszék elé, és arra is felkérte az Európai Bíróságot, hogy az ítélet kihirdetéséig rendeljen el óvintézkedéseket a jogszabály hatályba lépése előtti helyzet visszaállítására.

A pénteki, gyorsított eljárásban hozott döntés nyomán ezt az óvintézkedést rendelik el ideiglenesen. A lengyel külügyi tárca pénteki közleménye szerint ugyanakkor néhány héten belül, már a lengyel álláspont ismeretében Luxembourgban a felfüggesztést újból megtárgyalják. Ítélet feltehetőleg csak jövőre születik a lengyel legfelsőbb bíróságról szóló törvény ügyében.

 


Hasonló cikkek