Újjáéledt turizmus, rekordot döntő Django, új vonatok – ez történt a magyar gazdaságban!

A hét fontosabb gazdasági eseményei, minden héten a PannonHírnök oldalán.

“Idén újraéledt a turizmus. A vendégéjszakák száma 2020 júliusához képest közel 10%-kal nőtt / de sokat kell dolgozni, hogy a szektor vírus előtti állapotba tudjon kerülni!” – Hollik István, országgyűlési képviselő

Előzmények

Az előző összefoglalónkat itt olvashatják, melyből kiderült, hogy Idén és jövőre az adócsökkentések összege elérheti az 1500 milliárd forintot. A PannonHírnök gazdasági híreit itt olvashatják.

Az elmúlt hét fontosabb gazdasági eseményei

17 millió forintnyi dohányt szagolt ki Django az adóhivatal szolgálati kutyája

Varga Mihály pénzügyminiszter köszönetet mondott az adóhivatal egyik legeredményesebb szolgálati kutyájának, miután Django a napokban másfél millió forintnyi illegális dohányárut talált egy török teherautóban. Az eb segítségével idén már 36 jogellenes cselekményt derítettek fel: több mint 200 ezer szál cigarettát és 4 kg vágott dohányt szagolt ki. Az így lefoglalt dohánytermékek értéke meghaladja a 17 millió forintot. A miniszter elismerését fejezte ki a kiképzőknek.

Tíz százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma júliusban

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júliushoz mérten 16 százalékkal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 70 százalékkal csökkent, írja a Magyar Nemzet.

2021. júliusban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma 5,3, a vendégéjszakáké 8,1 százalékkal lett nagyobb. A vendégszám 802 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 2,3 millió volt. Az éjszakák 59 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke 7,6 százalékos volt. A panziókban a tavalyival közel megegyező számú, ugyanakkor az üdülőház-telepeken és a kempingekben 2,0, illetve 6,6 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken a táboroztatások újraindulása miatt a forgalom négyötödével nőtt. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák több mint harmadát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 29, a vendégéjszakáké 16 százalékkal növekedett. A szálláshelyekre érkezett 218 ezer vendég 571 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma közel harmadával bővült 2020 júliusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (közel kétszeres). Az összes bruttó árbevétel folyó áron 25 százalékkal, 47,5 milliárd forintra emelkedett.

2021. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 29 százalékkal kevesebb, összesen 5,6 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 14, a külföldiek 57 százalékkal kevesebb (4,4, illetve 1,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 28 százalékkal csökkent, és 101 milliárd forintot tett ki.

Világszínvonalú gépek segítik a hazai vasútépítést

„A mai napon egy olyan beruházást ünnepelhetünk, melynek eredményeként javul a vasúti pálya minősége, csökken a karbantartásra fordított idő, emelkedik az utazási komfort. Mindez végső soron az utasok, vagyis a magyar emberek, családok biztonságát, kényelmét szolgálja”mondta Fónagy János miniszterhelyettes a MÁV FKG Kft. vasútépítő nagygépeinek átadó ünnepségén.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben a magyar vasút komoly fejlődésen ment keresztül: a hazai síneken egyre több 600 ülőhelyes, KISS emeletes villamos motorvonat, és saját fejlesztésű IC+ kocsi közlekedik, felújításra került számos vasúti pálya, valamint 2022 végétől – a tervek szerint – a fővárosi agglomerációban csak korszerű motorvonatokon lehet majd utazni.

Fónagy János hangsúlyozta: „A kormány a MÁV-Volán Csoporttal karöltve folyamatosan azon dolgozik, hogy az ország vérkeringése tovább erősödjön. Ezen belül a közlekedési infrastruktúra pedig minél magasabb színvonalon szolgálja ki az utasokat. A most átadásra kerülő korszerű, világszínvonalú gépek túlmutatnak önmagukon. Nem csupán a nagyberuházások gördülékeny végrehajtását segítik, hanem megtestesítik mindazt az erőt, elszántságot és lendületet, amellyel a kormány az országot építi.”

Paks termeli hazánk villamosenergia igényének harmadát

Az atomenergia elengedhetetlen a hazai energiaellátás biztosításához, olvasható a kormany.hu oldalon. Magyarországon atomenergia nélkül a kitűzött kibocsátás-csökkentési célok elérése nem lehetséges – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, miután Süli Jánossal, a Paks II. projektért felelős miniszterrel egyeztetett Pakson. A találkozó során a két miniszter bejárást tartott az atomerőműben és az új blokkok építési területén is.

Magyarországon az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás jóval alacsonyabb, mint a klímavédelem élharcosának tekintett Németországban, ami jelentős részben annak köszönhető, hogy a Paksi Atomerőműben termeljük meg hazánk villamosenergia igényének harmadát. Ezért a magyar kormány által elfogadott Energiastratégia és a Nemzeti Energia és Klímaterv is rögzíti, hogy az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartása, valamint az energiatermelés dekarbonizálása csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges.

A smaragdfa segítheti a klímavédelmet

Kevés olyan termék van ma a világon, amely az ENSZ összes fenntarthatósági kritériumának megfelel, ezek közé tartozik a smaragdfa. Fontos, hogy ezt a terméket a külföldi és a hazai ipari szereplők is megismerjék – hangsúlyozta Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kedden Budapesten, az első Smaragdfa Fenntarthatósági Napon.

Az államtitkár elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy ennek a kiváló terméknek ne csak Magyarországon, hanem külföldön is legyen jövője. „Fontos, hogy a növényt a hazai iparágak szereplői, akik felhasználók lehetnek, megismerjék, elfogadják, és egy olyan termék legyen belőle, amely a fenntarthatóságot és a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgálja” – tette hozzá Kovács Pál.

Mint rámutatott, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében kiemelkedő szerepet játszik az atomenergia és a megújuló energiaforrások elterjedése. „Fontos azonban, hogy emellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjanak a szén-dioxidot elnyelő termékek, így például a smaragdfa is, amely az eddig ismert termékekhez képest akár tízszer több szén-dioxidot is képes megkötni” emelte ki az államtitkár.

Szén-dioxid elnyelő üzem épült Izlandon

– számolt be róla az M1. Megkezdte működését Izlandon a világ legnagyobb olyan üzeme, amelyet arra terveztek, hogy a levegőből elnyelje a szén-dioxidot és elraktározza a föld alatt. Az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt zsugorodik a stratoszféra, a légkörnek a földfelszíntől számított második rétege.

Ha teljes kapacitással működik, az Orca nevű üzem képes évente négyezer tonna szén-dioxidot elnyelni közölték az üzemeltetők. A Climeworks izlandi startup cég, amely szén-dioxid-befogásra specializálódott, a szén-dioxid elraktározásával foglalkozó Carbfix izlandi vállalattal együttműködve hozta létre az üzemet, amelynek építése 10-15 millió dollárba került a Bloomberg értesülése szerint.

Amikor az üzem szűrőberendezése megtelik szén-dioxiddal, a gyűjtőegység bezárul, és növelik benne a belső hőmérsékletet, hogy a szűrő kiengedje magából a szén-dioxidot, majd összegyűjtik a nagykoncentrátumú gázt. Ezután a szén-dioxidot vízzel elegyítik, majd az ezer méter mélyen lévő bazaltkőbe fecskendezik, ahol ásvánnyá alakul.

65 milliárd forintos beruházás és 440 új munkahely Debrecenben

Ez nemcsak az idei év egyik legnagyobb beruházása, de a kínai SEMCORP vállalat első külföldi gyártóegysége is, ami egy 97 ezer négyzetméteres üzemet jelent majd a városnak, számol be a hírről közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az akkumulátorgyártó kapacitás újabb garancia arra, hogy Magyarország az elektromos autózásra épülő korszakban is a világ vezetői közé fog tartozni, és ebben kulcsszerepe lesz Debrecennek. Az itt megkezdődő beruházás 440 új munkahelyet jelent majd Hajdú-Bihar megyében, amihez a kormány 13 milliárd forintos támogatást biztosít.

Új gyár, 200 új munkahely Szombathelyen

Reális esély van arra, hogy idén rekordot dönt a Magyarország és Németország közötti kereskedelemi forgalom, amelynek értéke így meghaladhatja a 60 milliárd eurót jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, írja az Origo. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a német Schaeffler-csoport szombathelyi gyáravató ünnepségén beszélt erről, ahol igazi sikertörténetnek nevezte a két ország közötti gazdasági együttműködést. A Schaeffler vállalat új gyárával kapcsolatban kiemelte, hogy a 23,5 milliárd forint értékű, zöldmezős beruházáshoz az állam 5 milliárd forint támogatást nyújtott, így segítve legalább 200 új munkahely létrejöttét Szombathelyen.

106 ezer embernek adnak munkát amerikai vállalatok Magyarországon

2500 új munkahelyet hoztak létre a hazánkban működő amerikai vállalatok tavaly a járvány időszakában. Ez az új álláshelyek negyedét jelenti, ezzel vezetik a külföldi befektetők listáját. Marc Dillard, az USA magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője és Varga Mihály magyar pénzügyminiszter egyetértettek abban, hogy az amerikai vállalatok bíznak a magyar gazdaságban. A tárcavezető beszámolójából kiderül, hogy az 50 legnagyobb amerikai vállalat közül 40 van jelen hazánkban, 1700 amerikai cég 106 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Rengeteg zöld busz kerülhet a magyar utakra a következő években

Országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba 2022-től 2025-ig a Zöld Busz Program 180 milliárd forintos keretéből közölte a Humda Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt., írja a Piac&Profit.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kizárólagos tulajdonában álló társaság szeptembertől kezdve koordinálja a programot, együttműködve Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Az államtitkár a közlemény szerint kifejtette, hogy az új járművek mostani áron csaknem 35 milliárd forintnyi üzemanyagköltség megtakarítást, és 70 ezer tonna szén-dioxiddal kisebb terhelést jelentenének a dízelbuszokhoz képest. A beszerzések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország 2050-re karbonsemleges legyen – tette hozzá.

Belföldön összesen körülbelül 8500 busz van forgalomban, ebből mintegy 2900 a helyi, városi közlekedésben vesz részt, többnyire a megyei jogú városokban és Budapesten. Jelentős részük elöregedett, környezetszennyező, mielőbb cserére szorul – hangsúlyozta Steiner Attila.

Az elmúlt héten a PannonHírnök oldalán megjelent gazdasági híreket itt is elolvashatja

Enyhén nőtt a BUX kispénteken

A vezető részvények közül a Richter tartja a jó formáját, az OTP-t iránykeresés jellemzi. Tovább

Műszaki pályaválasztási programsorozat indult az iskolások számára

Az iskolásokat célozza a Mi a pálya? című műszaki pályaválasztási programsorozat, amely szerdán indult el Budapesten és az ország több városát is érinti Tovább

Rekord-infláció sújthatja Németországot

Az ideinél magasabb inflációs ráta legutóbb 1993-ban volt Németországban, 4,5 százalékos. Tovább

KSH: júliusban 22,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése

Júliusban az építőipari termelése 22,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületek építése 21,1, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal nőtt a tavaly Tovább

ITM: szerdától igényelhető a munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás

A Vállalkozások munkaerő támogatása program kibővítésével legfeljebb 9 hónapon át kaphatnak állami hozzájárulást az alacsony végzettségű álláskeresőt foglalkoztatók. Szerdától nyújthatók be az igénylések a kormányhivatalokhoz. Tovább

GKI: ismét emelkedett a lakásfelújítási kedv

A harmadik negyedévben ismét emelkedett az Otthonfelújítási program támogatási lehetőségei iránti érdeklődés, igaz, a lelkesedés mértéke nem tért vissza az év eleji szintre… Tovább

Jelentősen lelassult a brit gazdaság növekedése

Az új felmérések változatlanul azt mutatják, hogy a brit háztartások jelentős kisebbsége továbbra is fél a koronavírus-fertőződéstől. Tovább

Heti makronaptár – Ipari, építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Az ipari termelés és az építőipar júliusi teljesítményének adatai jelennek meg a következő héten. Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari Tovább

Brit élelmiszerszövetség: állandósulhatnak a hiányok az üzletekben

A legnagyobb brit élelmiszeripari szakmai szervezet vezetője szerint most már olyan méreteket ölt a munkaerőhiány a szektorban, hogy javulás kilátása nélkül állandósulhatnak az egyre nagyobb hiányok. Tovább

Magasra szöktek a gázárak Európában

A tárolói készletek is alacsonyak, a piac az egész téli időszakra a magas árak fennmaradására számít. Tovább

A heti gazdasági összefoglalót a PannonHírnökkel együttműködésben a Nueco készítette.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek