Újra élünk! – megnyílt a komáromi „Jókai Egyesület” jubileumi emlékkiállítása

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a Duna Menti Múzeummal közösen, a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával december 17-én a Zichy-palotabeli részlegén nyitotta meg az Újra élünk! – a komáromi Jókai Egyesület jubileuma (2000 – 2020) című emlékkiállítást.

A máskor sokakat vonzó megnyitó ünnepség a járványügyi szigorítások miatt most elmaradt. A sajátos időutazás a 4 kurátornak: Keszegh Margit egyesületi elnöknek és helyettesének, Kustyán Ilonának, valamint Vanya Péter és Galo Vilmos történésznek, s nem utolsó sorban Csütörtöky József múzeumigazgatónak köszönhető.

Az egyes korszakokat, illetve az egyesület sokrétű tevékenységét bemutató tájékoztató szövegek magyar nyelvűek, a szlovák ajkú látogatók pedig az államnyelven íródott katalógusból értesülhetnek a részletekről.

Érdekességek kaptak helyet az egyesület megalakulásának 1886-1911 közti előzményeiről és az 1911. március 5-i létrejöttéről. Hültl Dezső budapesti egyetemi tanár tervei alapján, Nagy Mihály komáromi építőmester irányításával, hozzávetőleg 8 hónap alatt 1913-ban emelték a Kultúrpalota impozáns épületét, amely avatóünnepségére az év november 29-én került sor. Az ingatlan egyesület székházául szolgált 1945-ig, amikor a csehszlovák kormány feloszlatta az áldásos munkát végző csoportosulást, a vagyona pedig az államé lett. Majd a patinás épületbe az 1948-ban létrehozott Duna Menti Múzeum költözött be.

Berecz Gyula (1894 – 1951) helyi szobrászművész alkotásának alapkövét 1937. június 20-án, Milan Hodža csehszlovák miniszterelnök jelenlétében tették le, az avatóünnepségére pedig 1937. november 28-án került sort. Bár a szoboravatás még a csehszlovákiai magyar kisebbség összefogásának és a szlovák-magyar megbékélésnek a jelképe volt, ám 1946-ban a művet eltávolították. Csupán 1952-ben állították vissza az eredeti helyére, ahol ma is idézi a város jeles szülöttének, Jókai Mórnak az emlékét.

Betekintést nyerhetünk az egyesület 20 évvel ezelőtti újjáalakításának kulisszatitkaiba.

Kinagyított fotók is idézik a Jókai-díj történetét, amelyet először 2007 februárjában adtak át, valamint a magyar széppróza napjáét, amely megrendezését 2018 óta minden évben Jókai születésnapjára időzítik.

Az egyesület emlékesteket hívott életre Arany János, Petőfi Sándor, Illyés Gyula, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, valamint jeles helyi személyiségek, így Csík János, Dobi Géza, Szénássy Árpád meg nem élt jubileumai alkalmából. Egressy Béni emlékének ápolásához pedig a 2001 óta sorra kerülő műsoros estek is hozzájárulnak, ám a Klapka-induló szerzőjével kapcsolatban még nagyobb eseménynek számít a 2019-es évi szoboravatás és az a tény, hogy idén év elején a Városi Művelődési Központ felvehette Egressy nevét.

A tartalmas tárlatanyag, amely különféle rendezvényekre csalogató, megsárgult meghívókat, könyveket, okleveleket, szórólapokat és egyebeket is tartalmaz, 2021. február 12-ig, munkanapokon 9-16 óra között tekinthető meg.

A kiállítóteremben Jókai háromféle, kisebb-nagyobb szobormásával is találkozhatunk. Azok közül az életnagyságút a csúzi kastélyból adta kölcsön a Szénássy család.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek