Újra felütötte fejét a madárinfluenza: 3,8 millió baromfit kellett leölni

3,8 millió baromfit kellett leölni a madárinfluenza újbóli megjelenése következtében. Legutóbb április 30-án, a Békés megyei Battonyán és Nagykamaráson jelent meg a H5N8-típusú vírus – írja a Magyar Hírlap.

Március 25-től, a madárinfluenza hazai megjelenésétől mostanáig 241 állattartó telepen mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza korábban világjárványt okozó H5N8 típusát Bács-Kiskun, Csongrád és a napokban Békés megyében. A három fertőzött megyében eddig a 241 kitöréssel érintett állattartó telepen és a megelőzési céllal felszámolt gazdaságokban már 3,8 millió állatot öltek le, ebből preventív céllal körülbelül majdnem egymilliót.

Csongrád és Bács-Kiskun megyében a vírus terjedésének megakadályozása érdekében kellett csökkenteni az állománysűrűséget, ezért történt megelőzési célból is állományfelszámolás. A három megyében, a már felszámolt gazdaságokon túl, mintegy háromezer-ötszáz baromfitartó gazdaság található. A vadmadarak vándorlása miatt sajnos ezek mindegyike potenciálisan veszélyeztetett – tudatta a Nébih.

A telepek felszámolása az állategészségügyi hatóság által elrendelt állatjárványügyi intézkedés, ezért alapelvként kártalanítás illeti meg a gazdálkodókat. A kártalanítás azonban csak abban az esetben jár az érintett állattartóknak, ha a jogszabályoknak megfelelően tartották az állatokat, továbbá kártalanítást kizáró ok nem merül fel.

A Nébih már eddig is több esetben megállapította, hogy ez utóbbi feltételek nem állnak fenn, ezért a kártalanítási eljárást lebonyolító járási hivatalnak arról kellett döntenie, hogy a járványügyi szabályokat be nem tartó állattartókat kizárja a kártalanításból. Az érintett állattartók jellemzően a baromfik kötelező zártan tartásának szabályát sértették meg.

Békés megyében két települést ért el a járvány: Battonyán egy mintegy 23 500 egyedet számláló növendék hízópulyka-állomány, Nagykamaráson pedig egy csaknem tízezres törzslúdállomány felszámolását kezdték meg a szakemberek. A Nébih ezúton is felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.


Hasonló cikkek