Újra jó szolgálatot tehet a röszkei laktanya

A település szempontjából szinte egyedülálló és ikonikus hely az a régi laktanya, amit a közeljövőben felújítanak, és új funkcióval ruháznak fel.

A moranettv. hu beszámolója szerint az épület korábban gazdasági iskolaként működött, aztán évekig határőrök állomáshelyeként szolgált és miután magánkézbe került szépen lassan tönkrement, de eszmei értékéből még akkor sem veszített.

Viszont sokat látott múltja után hosszú ideig illegális szemétlerakóként használták, ennek a település is kárát tapasztalta. Ezt szerencsére sikerült felszámolni, s az önkormányzat hosszú bírósági folyamat lezárásaként két éve meg tudta vásárolni.

A hulladékelszállításra három millió forint értékben nyertek segítséget egy belügyminisztériumi pályázaton, ami természetesen nagy terheket vett le a vállukról.

A laktanya megtisztítása – Fotó: moranettv.hu

Az ingatlant pályázati forrásokból szeretnék felújítani, hogy megtarthassa értékét, de új külsejével illeszkedjen Röszke településképébe és a lakosok hasznára váljon.

Borbásné Márki Márta polgármester azt nyilatkozta, hogy nagy terveik vannak az épülettel és több ötlet is megfogalmazódott már a használatbavételét tekintve. Kerékpáros pihenőhelyként remek állomás volna a faluban. De hátrányos helyzetű gyermekek elhelyezésére is alkalmas lenne.

Azt, hogy pontosan mi lesz belőle, még nem tudják. Viszont a környezet megtisztítása után, amivel szinte már végeztek, mihamarabb szeretnének foglalkozni magával az épülettel is.

Farkas Cs. Tekla

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek