Újra minden változik a szlovák határokon

A Szlovák Alkotmánybíróság felfüggesztette a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletét, melynek értelmében szigorúbb beutazási szabályok vonatkoztak azokra, akik nincsenek beoltva.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében visszatérü a korábbi utazási szemaforhoz, amely a járványhelyzet alapján három kategóriára osztotta az országokat – zöldre, pirosra és feketére. A fő szempont tehát nem az lesz, be van-e oltva a Szlovákiába visszatérő személy, hanem az, hogy mennyire biztonságos országból érkezik.

Ezáltal a külföldi utazás után a nem beoltottaknak nem kell feltétlenül házi karanténba vonulniuk, és az ingázókra is enyhébb feltételek vonatkoznak. Ha zöld besorolású országból (az európai államok többsége ilyen) térünk haza, elég egy negatív teszt, és nem kell karanténba menni. Piros országból való hazatérés után kötelező a 14 napos házi karantén, amit a 8. napon végzett PCR-teszttel lehet lerövidíteni. A beoltott vagy ingázó személynek nem kell tesztre mennie. Fekete országból való hazatérés után a 14 napos házi karantént nem lehet kiváltani PCR-teszttel. A beoltott ingázók kivételt élveznek.

A rendeletet a Smer támadta meg az Alkotmánybíróságon. Azt követelte, vizsgálja meg a bíróság, sérti-e az alkotmányt, ha karanténba kényszerítik a hazatérő beoltatlan személyeket. Azzal érvelt, hogy a rendelet diszkriminálja azokat, akik nincsenek beoltva, az ingázóktól pedig megvonják a munkához való jogukat.

Egyelőre arról született döntés, hogy megvizsgálják, a rendelet és a járvány elleni intézkedések összhangban vannak-e az alaptörvénnyel. Erre az időre azonban hatályon kívül helyezték a múlt héten életbe léptetett szigorúbb szabályokat.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek