Újra Miskolc az operák fővárosa

Pénteken este látványos felvonulással kezdetét vette a Bartók Plusz Operafesztivál, amely június 14. és 23. között rengeteg színházi és szabadtéri programmal várja a nézőket.

A tíznapos eseményen az operák mellett utcai és templomi hangversenyek is hallhatók, valamint balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, néptánc, bábelőadás, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget. Természetesen a főhelyszín most is a Miskolci Nemzeti Színház, de nagy számban lesznek ingyenes kísérőrendezvények a város több pontján.

PannonHírnök: Miskolci Bartól Plusz
Oldtimer Ford Lotus Cabrio a nyitóparádén

Idén a Kálvária-domb ad otthont az Ezrek operájának június 21-én. Pietro Mascagni művét, a Parasztbecsületet az Arena di Verona (a híres veronai aréna – a szerk.) rendezője, Paolo Panizza viszi színre Hector Lopez Mendoza, Balga Gabriella, Dobi-Kiss Veronika, Haja Zsolt és Balogh Eszter főszereplésével. A Miskolci Nemzeti Színház Zenekarát, Énekkarát Kocsár Balázs fogja vezényelni.

Operagála nyitotta pénteken és Három tenor gála zárja majd június 23-án a Bartók Plusz Operafesztivált a színházban; közben pedig sok érdekes produkcióval találkozhatnak a nézők. Megtekinthető például Puccini Bohémélet című operája, Bartók Kékszakállúja Rost Andrea és Palerdi András előadásában, továbbá Mascagni egzotikus operája, az Iris (Csehországból érkezik – a szerk.). Most kerül bemutatásra Albin Fries: Nora – ami a Bartók Plusz Operafesztivál operaíró versenyének tavalyi győztes kompozíciója –, valamint Eötvös Péter Az aranysárkány című operája.

Felvonulás a miskolci Bartók Plusz operafesztiválon
A fúvószenekar sem hiányozhatott

Sok koncertnek ad otthont a Szent István téri színpad. Fellép többek közt Malek Andrea, a Miskolc Dixieland Band, Müller Péter Sziámi, Jávori Ferenc Fegya, Szakcsi Lakatos Béla, Fourtissimo Jazz Orchestra, Miskolc Big Band és a Szinvavölgyi Néptáncműhely. Szintén itt kerül bemutatásra három vígopera (Rossini: A sevillai borbély, Kósa György: Kocsonya Mihály házassága, Donizetti: Rita), valamint egy vidám, sok nevetést ígérő önismereti operakoncert, PszichOpera, avagy Freud és az opera címmel.

Ünnepi lufik – elengedésre készen

A fesztivál különleges helyszíne az Erzsébet téren felállított OperaBár színpad, ahol a fellépők között van Harcsa Veronika, Elsa Valle, a Jazz Inside, Szűcs Gabi & Stereo Swing, de lesz koncert Seres Rezső és Szörényi Levente dalaiból is. Az itt található FesztiWine teraszon pedig hazai borászok, családi pincészetek különleges borai közül válogathatunk. Lehet kóstolni például Bűbáj kékfrankos rosét, Tündöklő rajnai rizlinget, Világszép vörös gyöngyözőt vagy Sámán Cabernet Sauvignont.

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató
nyitóbeszéde

A színház épülete előtt minden este utcatánccal várják az előadások közönségét a Miskolci Balett táncosai. Térzenét tart Weszely Ernő harmonikaművész, valamint – a Good Night Music elnevezésű rendezvény fellépői – a TanBorEn Trio, Szauer Bianka, Enyedi Sándor, Sárközy Lajos és zenekara.

A sevillai borbély c. előadás szereplői: (b-j) Kiss Diána, Domoszlai Sándor, Csonka Zsuzsanna, Szélpál Szilveszter és Tóth János (elől)

Az idei Bartók Plusz Operafesztivált június 23-án, vasárnap nagyszabású Három tenor (Galeano Salas, Horváth István, Mihail Mihajlov) gála zárja a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével,  Antal Mátyás vezényletével.

(Fotók: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek