Újra morva zászlókat tűztek ki a morvaországi polgármesteri hivatalokra

morva zászló

Hivatalosan el nem ismert morva zászlókat tűztek ki szombaton mintegy 900 morvaországi település polgármesteri hivatalára Cirill és Metód szláv hittérítők, Morvaország védőszentjei napján, a Cseh Köztársaság nemzeti ünnepén

    Az akciót, amelynek célja felhívni a lakosság figyelmét Morvaország hagyományaira, kultúrájára és történelmére, 2010-ben szervezték meg először a Morva Nemzeti Közösség és néhány diákszervezet kezdeményezésére. 
    “Az akció iránti érdeklődés óriási, és egyre növekszik. Az idei 900 település a morvaországi települések mintegy fele. Az ünnep alkalmával több tucatnyi morvaországi múzeum és galéria ingyenesen nyitja meg termeit a látogatók előtt” – nyilatkozta a zászlókitűzésekkel kapcsolatban Lenka Holanová, a Morva Nemzeti Közösség egyik vezetője.
    A sárga-piros sávos és a morva sas képével díszített zászló szombat reggel óta ott leng a Morvaország fővárosának számító Brünn (Brno) főpolgármesteri hivatalán és a 15 városkerület összes polgármesteri hivatalán is – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.
    A zászlókitűzést kezdeményező Morva Nemzeti Közösség legfőbb célja a hagyományápolás, de szeretné tartományira változtatni a Cseh Köztársaság jelenlegi kerületi (régiós) közigazgatási-területi berendezkedését, és elérni egy morva parlament létrehozását is. A Cseh Köztársaság politikai vezetése jelenleg nem támogatja ezt az elképzelést, az ország lakosságának többsége pedig közömbös a követelés iránt. Általános vélemény, hogy lényegében a regionalizmus megnyilvánulásáról van szó, amely az utóbbi években megerősödött.
    A tízmilliós Cseh Köztársaságban a 2011-es népszámláláskor a morva nemzetiséget több mint 520 ezer ember írta be a kérdőívébe. Tíz évvel korábban, 2001-ben ez a szám mintegy 380 ezer volt.
     Morvaország nem hivatalos zászlaja egy sárga és egy piros mezőből áll vízszintesen osztva, közepére a morva-sasos tartományi címert helyezték. Az eredeti morva zászlót – a tartományi címer nélkül – több mint másfél évszázada, 1848-ban a morva tartományi gyűlés fogadta el. Használatát a Csehszlovák Köztársaság 1920-ban betiltotta. Kitűzését a jelenleg érvényes jogszabályok nem rendezik, így nem szabható ki érte semmiféle büntetés.
    “Miután a sárga-piros zászló ma Prága hivatalos jelképe, ezért hozzáadtuk még a tartományi sast, hogy a két zászló megkülönböztethető legyen” – mondta újságíróknak korábban Vladimír Novotny, a morva szervezet elnöke. 

Forrás: MTI


Hasonló cikkek